Društvo

Kojić: Zločin u Dobrovoljačkoj je davno trebalo da dobije sudski epilog

​ISTOČNO SARAJEVO – Zločin nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu davno je trebalo da dobije sudski epilog, istakao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

“Poznato je da je međunarodni tužilac Džud Romano još 2012. godine obustavio istragu u ovom predmetu. Međutim, ono što treba da znamo je da je prošle godine donesena naredba da se nastavi sa istragom i da za to ima dovoljno elemenata i dokaza”, napomenuo je Kojić u izjavi novinarima u Istočnom Sarajevu, gdje je danas obilježeno 27 godina od zločina nad pripadnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

Kojić, koji je obilježavanju prisustvovao i kao izaslanik predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, istakao je da su ljudi koji su učestvovali u ubistvu mladih vojnika već trebalo da budu u zatvoru, ali da se, nažalost, to nije dogodilo.

“Mogu da kažem da je u Republički centar dolazio postupajući tužilac i mi smo davali materijalne dokaze prije nekoliko mjeseci u vezi sa ovim predmetom. Nastavićemo intenzivnu saradnju sa njima, prije svega sa tim postupajućim tužiocem”, rekao je Kojić.

On je podsjetio da u Republici Srpskoj postoji opšte nezadovoljstvo radom pravosuđa na nivou BiH, izuzev radom određene grupe postupajućih tužilaca koji žele časno i odgovorno da obavljaju svoj posao.

“U ovom konkretnom slučaju mogu reći da se radi o tužiocu koji je pokazao da je potpuno nepristrasan i da radi svoj posao u skladu sa pravilima struke i to nam možda i daje malu nadu da 27 godina od tog strašnog zločina koji se desio u Dobrovoljačkoj ulici može, eventualno, doći do sudskog epiloga”, zaključio je Kojić.

U mjestu Miljevići u Istočnom Sarajevu danas je obilježeno 27 godina od stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada su ubijena njih 42, ranjen 71, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima.

Od 42 poginula vojnika JNA, njih 32 bili su Srbi, šestorica Hrvati, po dva Bošnjaka i Albanca.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i ostatak tadašnjeg rukovodstva.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Zločin u Dobrovoljačkoj ulici ni nakon 27 godina nije dobio sudski epilog.

Ovaj događaj od 2017. godine obilježava se u naselju Miljevići u Istočnom Sarajevu, umjesto na mjestu gdje se napad dogodio u Sarajevu, da bi se izbjeglo ponižavanje žrtava i njihovih potomaka.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!