Društvo

Kusturica: Priče Bernara Anri Levija – propagandistički manevri trulog intelektualca

ANDRIĆGRAD – Reditelj Emir Kusturica istakao je da su priče Bernara Anri Levija o srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku kao agentu ruskog predsjednika Vladimira Putina “samo novi prostor za propagandističke manevre trulog intelektualca kojeg uzimaju u obzir oni koji vjeruju da je svijet ostao nepromijenjen, baš kao što su, na kraju Drugog svjetskog rata, branili Njemačku, a Berlin već odavno pao”.

“Bernar Anri Levi poznat je po tome što je svuda gdje je stigao da promoviše ideju liberalnog kapitalizma promovisao i rat pod firmom humaniste koji se bori za mir”, naveo je Kusturica u kolumni za portal “Iskra”.

On je naveo da to nije bilo samo kada je u predgrađu Pariza saget ispred nekog zida glumio da se nalazi u sarajevskom naselju Ciglane.

“Dešavalo se to u toku večere u restoranu ‘Kloseri de Lila’, kada je između porcije špageta sa tartufima i boce skupocjenog vina, slao poruke iz ‘opkoljenog Sarajeva’. Činio je takve stvari u predvečerje agresije na Libiju koju su opustošili i opljačkali Francuska, Britanija i SAD”, naglasio je Kusturica.

Svjetski reditelj je dodao da je Levi isto činio na Kosovu, Ukrajini, gdje god je mogao da u ime odbrane korporacija i vlastitog bogatstva brani ideju demokratskog totalitarizma.

“Radio je to u Siriji gdje, na sreću, više nisu na vlasti oni koji su tamo ratove sijali od kraja osamnaestog vijeka! Ipak, najviše se istakao u Libiji gdje se danas stuacija dramatično mijenja i vraća na stanje koje više liči na Gadafijevu Libiju nego na pljačku koju su izveli Sarkozi, Klintonova, Obama…”, istakao je Kusturica.

Upitavši zašto Levija nema u Venecueli, reditelj odgovora da je to zbog toga što je on “raspali šezdesetosmaš, korumpirani intelektualac, rutavi pisac čije knjige, koje napiše u pariškom ‘Kafe d` flor’ između dva kapućina, niko više i ne čita”.

“Normalni ljudi u državama gdje se vjeruje u suverenu demokratiju odmahuju rukom na pomen njegovog imena i sjećaju se filma ‘Prohujalo sa vihorom'”, istakao je Kusturica u kolumni.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!