Društvo

Milion maraka za tri nova projekta vodovodne infrastrukture

U Prijedoru bi ove godine trebalo da budu realizovana tri nova projekta u oblasti vodovodne infrastrukture, ukupne vrijednosti 1.010.227 KM, koja su finansirana iz programa Vlade Švajcarske, najavila je šef gradskog Odsjeka za strateško planiranje, upravljanje projektima i razvojem grada Zinajda Hošić.

Hošićeva je rekla da je riječ o Projektu opštinskog ekonomskog i ekološkog upravljanja , u okviru kojeg će biti izgrađena primarna i sekundarna vodovodna mreža sa zamjenom postojećih priključaka u Ulici Ive Andrića u Gomejnici, u vrijednosti od 275.376 KM.

“U okviru projekta biće zamjenjeni i sanirani postojeći cjevovodi i kućni priključci u Ulici Šeste krajiške brigade u Gomjenici, čija je vrijednost 93.434 KM, te u dijelu naselja Čirkin Polje, u vrijednosti od 585.000 KM”, rekla je Hošićeva.

Ona je podsjetila da je Prijedor jedna od 18 lokalnih zajednica u BiH koje učestvuju u MEG projektu, koji funkcioniše tako što se iz godine u godinu prati ispunjenost uslova i napredak učesnika i na osnovu toga im se dodjeljuju sredstva za naredne projekte.

“Grad je dobio osnovni grant od 160.000 švajcarskih franaka, zbog velikog procenta napretka u ispunjenosti MEG kriterijuma, kao i 90.000 franaka nagrade za dobre rezultate i plasman u top tri jedinice lokalne samouprave, od 18 koliko ih učestvuje. Tako je Prijedor, kroz projekat MEG, u ovoj godini dobio ukupan grant od 250.000 franaka, što trenutno iznosi oko 435.000 KM, a najmanje toliko će biti izdvojeno iz budžeta grada”, istakla je Hošićeva.

Prema njenim riječima, uslov donatora je da lokalna zajednica obezbijedi jednak iznos novca koliko i donator, kao i da snosi troškove PDV-a i nadzora, pa se tako dolazi do ukupne vrijednosti ova tri projekta čija realizacija bi trebalo da počne u ovoj godini.

Ona je navela da je cilj da se smanji količina neprihodovane vode po kojoj je prijedorski “Vodovod” na početku realizacije MEG projekta imao 80 odsto gubitka vode u sistemu i bio vodeći zbog razuđenosti i dotrajalosti svoje mreže.

“MEG ima dvije faze koje se završavaju 2020. godine i očekuje se i treća koja bi trajala do 2027. godine. U Prijedoru smo primarnu mrežu završili, a na sekundarnoj još ima posla. Od 27 kriterijuma koje donator i UNDP kao implementator ocjenjuju, mi smo na kraju 2018. imali napredak od 80,56 odsto u odnosu na početak 2017. godine”, dodala je Hošićeva.

Osim Prijedora, lokalne zajednice u kojima se provodi MEG projekat su Tešanj, Teslić, Sanski Most, Prnjavor, Kozarska Dubica, Kostajnica, Kalesija, Gradiška, Gradačac, Gračanica, Doboj, Cazin, Bosanska Krupa, Bihać, Žepče, Velika Kladuša i Tuzla.

Nabolje plasirane lokalne zajednice, osim Prijedora, su Gradiška i Tešanj.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!