Politika

Zvizdić OSUO PALJBU nakon Berlina: „Svoju POLITIČKU AGRESIVNOST Dodik prenosi na BIH“  

Odlazeći predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvidić izjavio je danas da “ima utisak” da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “strašno potcjenio” kolege iz regiona, kao i Angelu Merkel i Emanuela Makrona, ne razumijevajući, kako kaže, da su svi oni bili u Berlinu kako bi branili interese svojih država.

U opširnom intervjuu za Klix, Zvizdić, koji je inače u tehničkom mandatu, rekao je da su oni u Berlinu bili i da bi se zalagali za mir, demokratiju, jednakost i solidarnost kao evropske vrijednosti, “a ne da povlađujemo volji gospodina Vučića”.

Loading...

Jer, kako je ocijenio, “zar treba biti posebno pametan, pa ne uvidjeti šta znači i kakvu opasnu poruku nosi Vučićev prijatelj i “kreator” novih granica koje, što je najveći paradoks, crta preko teritorija BiH i Crne Gore, i pripaja ih mapi Srbije”.

– Ili već viđena ideja o etničkoj razmjeni teritorija i razgraničavanju na Zapadnom Balkanu, čiji je cilj da nestanu multietnična društva poput BiH, Crne Gore ili Sevjerne Makedonije, i koja je nažalost 90- tih godina prošlog vijeka, rezultirala stotinama hiljada ubijenih i milionima raseljenih – rekao je Zvizdić.

Na pitanje da li je iznenađen istupima Vučića i Milorada Dodika, Zvizdić je rekao da nije iznenađen reakcijom Dodika jer on, kako tvrdi, sve vrijeme “svoju političku agresivnost, uzgajanu i podržavanu od strane i zvaničnih i nezvaničnuh struktura u bosanskohercegovačkom entitetu RS, kao autoritarni stil vladanja, pokušava da prenese i na nivo BiH, zanemarujući važeće državne zakone i procedure, kao i standarde dobre diplomatske prakse”.

S druge strane, kako je naveo, djelimično ga je iznenadila “nervozna reakcija” predstavnika Srbije, jer su, kako je rekao, previdjeli činjenicu da je u Berlinu imao zadatak da štiti interese suverene i cjelovite BiH, a ne Srbije, ili bilo koje druge države.

Zvizdić tvrdi i da izjave da je RS spominjana tako često nisu tačne, jer se dijalog u Berlinu vodio među državama, a RS kao samo jedan od entiteta u sastavu BiH, napominje, nije ni mogla biti predmet posebnog interesovanja.

– Suština nije bila u RS, nego u onima koji prijete otcepljenjem RS, koristeći, u formi ucjene, sudbinu toga entiteta kao monetu za potkusurivanje u raspletu ”balkanskog čvora” i rješavanju odnosa između Beograda i Prištine – rekao je Zvizdić.

Ali, tvrdi on, takve namjere, a posebno “probni baloni” crtanja novih granica, prepoznati su kao antipodi evropskih načela o nepovredivosti granica, i ostali su bez bilo čije podrške.

– Mislim da naš istočni susjed bez razloga traži krivca u zemljama u okruženju zbog debakla koji je doživjela ideja o razmjeni teritorija i(li) crtanju novih granica. Pa, nije valjda da smo svi mi na Zapadnom Balkanu u krivu, a samo jedna osoba u pravu?! Prije bih rekao da je obrnuto – tvrdi Zvizdić.

On je zamjerio Ivici Dačiću da mu je miješanje u unutrašnje stvari BiH, ali i drugih zemalja u regionu, “postao omiljeni sport”.

Zvizdić je naglasio da su ga, za razliku od Dačića, pozvali organizatori konferencije, i to kao predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

On je rekao da je “vrlo argumentovano” branio suverenitet, integritet i međunarodnopravni subjektivitet, kao i ukupne integracijske i ekonomske interese BiH, posebno od, kako je naveo, evidentnih opasnosti koje sa sobom nose stare/nove ideje etničke razmjene teritorija i crtanja novih granica.

– Šta generalno o tome misli Ivica Dačić, koga organizatori nisu pozvali u Berlin, a ni Vučić ga nije poveo, potpuno je nevažno – smatra Zvizdić.

On smatra da je arhitektura granica na Zapadnom Balkanu završena i da su granice “međunarodno priznate i nepovredive”.

– To je stav lidera EU, stav lidera EU, to je i ključno načelo EU i čitavog demokratskog svijeta, i bilo kakve hegemonističke ideje suprotne takvom standardu međunarodnog prava su neprihvatljive, neće biti podržane, njihovi promotori će ostati usamljeni i takve namjere, ako još žive u planovima pojedinaca, grupa ili pojedinih partija, sasvim sigurno neće biti realizovane – tvrdi Zvizdić.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!