Politika

Kovačević: Dodik i SNSD nisu i neće pristati na članstvo u NATO

Predsjednik SNSD Milorad Dodik i SNSD nisu i neće pristati na Akcioni plan za članstvo u NATO, a bilo kakva unilateralna akcija u vezi sa Nacionalnim godišnjim planom i bilo čim što ima veze sa NATO savezom i sa MAP dovešće do destabilizacije BiH, upozorio je portparol SNSD Radovan Kovačević.

Kovačević je ponovio da SNSD tu ima izuzetno jasnu politiku, a to je politika poštovanja svih zvaničnih dokumenata donesenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske, između ostalog i Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.

Loading...

– Mi se u skladu sa tim i ponašamo i to je, vjerujem, jasno svima i u Republici Srpskoj i u BiH, pa i samom NATO savezu – rekao je Kovačević Srni.

On je istakao da su brojni pritisci na Dodika i predstavnike SNSD da u tom kontekstu promijene stav, ali da to ne planiraju da urade, što je nedavno predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao i predsjedniku Turske Redžepu Taipu Erdoganu.

Kovačević je naglasio da se stav SNSD tu ne mijenja, ali da ih ne iznenađuje, ukoliko postoji nekakav plan za neku vrstu prevare, da za to znaju baš u PDP.

– Ukoliko dođe do bilo kakve unilateralne akcije o pitanju Nacionalnog godišnjeg plana i bilo čega što ima veze sa NATO i sa MAP, mi u SNSD želimo svima jasno da damo na znanje da je to za nas apsolutno neprihvatljivo i da će to dovesti do destabilizacije BiH – rekao je Kovačević.

On je ukazao da je Mladen Ivanić učestvovao u usvajanju Strategije spoljne politike u kojoj se jasno govori o MAP i da je na to podsjetio državni sekretar SAD Majk Pompeo koji je rekao da se BiH tom Strategijom obavezala da ide prema MAP.

Kovačević je napomenuo da je prije nego što je Ivanić donio takvu odluku u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojena Rezolucija o vojnoj neutralnosti.

Prema njegovim riječima, Ivanić je i prilikom posjete generalnog sekretara NATO BiH u obraćanju medijima, što je moguće provjeriti na stranici Predsjedništva BiH, nedosmisleno rekao da postoji apsolutni konsenzus o pitanju MAP u BiH iako je prije toga u Narodnoj skupštini usvojena Rezolucija o vojnoj neutralnosti i jasno rečeno da Srpska ne želi bilo kakvu vrstu kretanja prema MAP.

– Naše politike su tu jasne. Mi smo nekada poštivali rezolucije Narodne skupštine koje su bile drugačije. Kada je promijenjen zvaničan stav Republike Srpske iskazan kroz demokratsku volju u Narodnoj skupštini i naša politika se tu promijenila i naša politika je tu danas jasna – ne u NATO i ne može MAP, za razliku od PDP, koji je uvijek glasao za NATO i MAP i koji i danas svoj stav o tom pitanju nije promijenio -zaključio je Kovačević.

Partija demokratskog progresa tvrdi da će ministar odbrane u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Marina Pendeš predati Prvi godišnji nacionalni program za NATO, čime se kreće u aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO.

Portparol PDP Anja Petrović ističe da će to biti učinjeno uz, kako kaže, pristanak i odobravanje Milorada Dodika, tvrdeći da je “u Ankari postignut dogovor da BiH aktivira MAP”.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!