Kultura

Leonardo da Vinči: 500 godina nakon smrti njegov genij sija kao i uvijek

Ove se godine širom svijeta, ali ponajviše u Italiji i Francuskoj, obilježava 500. godišnjica smrti Leonarda da Vinčija, koji je, kao što se zna, preminuo 2. maja 1519. u Francuskoj, gdje mu je i grob.

Taj renesansni velikan slikao je za plemstvo, italijansko i evropsko, radio je za pape i Vatikan, a umro je pod zaštitom francuskog kralja Franje I.

Loading...

Prema legendi koja je vijekovima kolala, veliki je majstor izdahnuo doslovno na rukama tada 24-godišnjeg kralja, premda je istorija utvrdila kako je u trenutku Leonardove smrti Franjo bio na jahanju daleko od dvorca Clos Lucé, gdje je 67-godišnji Da Vinči posljednji put sklopio oči.

Italijanske vlasti protekle sedmice saopštile su da žele nove pregovore s upravom “Luvra” o pozajmljivanju djela Leonarda da Vinčija tom pariskom muzeju za izložbu povodom 500 godina od njegove smrti, prenijeli su danas italijanski mediji.

Državna sekretarka za kulturu Lucia Borgonzoni, iz ekstremno desničarske stranke Lige, izjavila je za list “Corriere della Sera” da su nezamislivi uslovi dogovora koji je postigao bivši ministar kulture Dario Frančescini.

“Da Vinči je bio Italijan, koji je umro u Francuskoj, te bi pozajmljivanje njegovih djela ‘Luvru’ stavilo Italiju na marginu velikog kulturnog događaja. Trebalo bi ponovo da pregovaramo… Francuzi ne mogu sve da imaju”, rekla je državna sekretarka za kulturu.

Naime, Italija se 2017. godine obavezala da glavnom francuskom muzeju pozajmi sve slike Da Vinčija za izložbu 2019. povodom 500 godina od smrti majstora slikarstva.

Po tom sporazumu, “Luvr” se obavezao da pozajmi muzeju u Rimu djela drugog velikog renesansnog slikara Rafaela Santija (1483-1520), za izložbu povodom 500 godina od njegove smrti 2020. godine.

Italija će ipak, barem je tako najavljeno, Leonardovu godišnjicu obilježiti izložbama u Torinu, Milanu, Firenci i malenom toskanskom selu Vinča, Leonardovom rodnom mjestu.

Ovaj izuzetno važan datum obilježava se i velikim brojem aktivnosti, između ostalog i sjajnom i maštovitom serijom od 12 istovremenih izložbi širom Velike Britanije, od kojih svaka sadrži dvanaest umjetnikovih crteža iz kraljevske zbirke u Vindzoru.

Crteži pružaju uvid u to kako je ovaj pionir i inovator vidio svijet oko sebe. Stoga nema prikladnije proslave njegovog života od prikazivanja 144 crteža. Bilo bi lijepo i zabavno baviti se “Leonardo turizmom”, jer se svaka od dvanaest izložbi fokusira na određenu temu.

Na primjer, muzej i umjetnička galerija u Bristolu izložili su crteže koji prikazuju životinje i njihove pokrete, uključujući zaista zavodljive mačke, lavove i zmaja. Radi se o crtežu koji bi napokon trebalo da upokoji ideje o Leonardu kao starom, nemaštovitom majstoru.

Leonardov nikada nije mirovao i upravo kroz njegove crteže možete na djelu vidjeti kako funkcioniše um umjetnika koji je naslikao veličanstvenu “Posljednju večeru”, a jednako se zabavljao crtajući mačke.

Život Leonarda da Vinčija

Leonardo da Vinči, renomirani renesansni umjetnik i matematičar, preminuo je 2. maja 1519. godine u 67. godini.

Leonardovo mjesto rođenja

April 15. 1452: Rođen je Leonardo di ser Piero da Vinči, kao vanbračni sin notara Piera da Vinčija i seljanke Katarina. Odrastao je na očevom imanju i odnosili su se prema njemu kao prema legalnom nasljedniku te je dobio formalno obrazovanje.

1466: Seli se u Firencu s ocem. Postaje šegrt umjetniku Veročiju.

1472. Naslikao je anđela u Veročijevoj baptističkoj crkvi (slika iznad) i kvalifikovao se za titulu mastera u grupi umjetenika “Sveti Luka”.

1473. Crtež Arno doline je prvi znani rad.

1476. Leonardo i još trojica muškaraca bivaju optuženi za sodomiju.

1480. Dobija podršku Lorenca Medičija, poznatog zaštitnika umjetnosti.

1481. Započinje rad na oltarskom kipu, ali on ostaje nezavršen kada se seli u Milano.

1483. Nudi svoje usluge inženjera, arhitekte, skulptora i slikara Ludoviciju Sforci, vojvodi Milana. Počinje studije monumentalne konjičke statue u čast Sforcinog oca.

1486. Završava prvu od dvije verzije “Djevice sa stijena”.

1490. “Vitruvianski čovjek” (desno): Leonardo zadržava detaljne skice tokom svog života, uključujući rane koncepte za leteću mašinu, digitron, tenk i padobran.

1493. Napravio “Velikog Kavala”, model konja od gline u prirodnoj veličini, koji je trebalo da bude izliven u bronzu. Međutim, vojvoda je iskoristio bronzu za izradu oružja i odbranu grada od invazije.

1495. Za mural “Posljednja večera” (iznad) trebalo mu je dvije godine. Koristio je ekperimentalnu tehniku.

1499. Francuska sila koja je izvršila invaziju uništava “Velikog Kavala” koristeći ga kao metu za vježbanje.

1500. Napušta Milan i putuje u Mantove, Veneciju i nazad u Firencu. Tu započinje rad na “Madoni i djetetu sa svetom Anom” (završio 1503.) “Posljednja večera” počinje da propada.

1502. Ulazi u službu Cesara Borđije, sina pape Aleksandra VI, služeći kao vojni arhitekta i inženjer. Putuje kroz Italiju sa svojim gazdom.

1503. Vraća se u Firencu da započne rad na velikom muralu “Bitka za Anghiari” i započinje rad na “Mona Lizi”.

1506. Pozvan je u Milano i napušta “Bitku za Anghiari” (ispod). Mural biva izgubljen, ali može da preživi iza kasnijeg “Vasaria”.

1508. Zaposlio ga je francuski kralj Lui XII, započinje velika istraživanja u anatomiji.

1513. Pozvao ga u Rim Đulijano Mediči, brat pape Lea Desetog. Fokusira se na naučna istraživanja.

1514. Vraća se u Firencu i slika svoj jedini poznati autoportret.

1515. Papa zabranjuje sva buduća istraživanja ljudi, a Leonardo slika svoju posljednju sliku “Svetog Jovana Krstitelja”.

1516. Seli se u Francusku kao primarni slikar, inženjer i arhitekta kod kralja Fransoe Prvog, koji mu daje kuću u Amboisu. Desna ruka mu je paralizovana od moždanog udara.

Maj 2. 1519. Leonardo umire. Njegovo tijelo leži u kapeli svetog Huberta u dvorcu D’Amboise.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!