Društvo

Vlasti trebaju da preuzmu odgovornost za nekažnjene napade na novinare

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima zatražili su od vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da profesionalnije i efikasnije rješavanje napada na novinare, te kazne osoba koje ugoržavanju sigurnost, živote i osnovna ljudska prava novinara i medijskih profesionalaca.

Napominjući da se danas obilježava UN Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina prema novinarima, BH novinari podsjećaju da u Bosni i Hercegovini još uvijek “nisu riješene desetine slučajeva napada na novinare i medijske ekipe, pokušaje ubistva i druga brutalna kršenja prava na slobodu izražavanja”.

“U posljednje dvije godine, Linija za pomoć novinarima je registrirala 118 slučajeva ugrožavanja sigurnosti, života i prava novinara u BiH, među kojiima je bio jedan pokušaj ubistva, 11 fizičkih napada, 13 eksplicitnih prijetnji smrću i desetine drugih oblika kršenja prava na slobodu izražavanja. Ni jedan od počinitelja ovih krivičnih djela nije kažnjen niti proceseuiran na adekvatan i brz način, koji bi pokazao kako bh. institucije postupaju u skladu sa međunarodnim strandardima zaštite života i sigurnosti novinara na efikasan i odgovoran način”, navodi se u saopštenju Udruženja “BH novinari”.

Podsjeća se i da jopš uvijek nije okončana potraga za drugim napadačem na novinara televizije BN Vladimira Kovaćevića.

“Niti je zatraženo njegovo izručenje BiH, budući da se nalazi u bijegu od augusta 2018, kada se desio pokušaj ubistva ovog novinara u središtu Banja Luke”, navode BH novinari

Udruženje je izrazilo i nezadovoljstvo zbog toga što brojni napadi na novinare nisu do kraja istraženi, a počinioci tih djela su ostali nekažnjeni.

Podsjeća se i da ni jedan slučaj ubistva, pogibije ili nestanka novinara u ratu 90-ih godina nije istražen niti pravno okončan.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!