Magazin

Hrvatski jezik bogatiji za tri nove riječi

ZAGREB – Hrvatski jezik dobio je tri nove riječi – zapozorje, oznak i bilješkinja, odlučili su jezikoslovci, književnici i naučni saradnici časopisa “Jezik”, a tvorcima novih pojmova dodijeljena je nagrada “Dr Ivan Šreter”, javio je HRT.

Loading...

Od 100 novih riječi, koje je na konkurs prijavilo pedesetak autora, zapozorje je proglašeno najboljom novom hrvatskom rječju, a zamenjuje englesku riječ “backstage” koja dosad nije imala adekvatan naziv na hrvatskom jeziku koji označava prostor iza pozornice.

Autorka te riječi je Lidija Stević Brkić, profesorka hrvatskog jezika iz Vinkovaca.

Amasador Hrvatske u Izraelu Drago Štambuk osmislio je riječ oznak koja će u hrvatskom jeziku označavati ono što u engleskom predstavlja riječ “brand” koja se ukorijenila i u hrvatskom jeziku.

Takođe, profesorka hrvatskog jezika Karmen Lešina iz Splita nije bila zadovoljna terminom “javna bilježnica”, pa je osmislila riječ bilješkinja, koja označava ženu zaposlenu na poslu javnog bilježnika.

Najuspješnija nova riječ u hrvatskom jeziku, koja je pobijedila na prvom konkursu je uspornik i zamjena je za ležećeg policajca, dok je riječ zatipak zamjenila riječ tipfeler.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!