Politika

Incko u srijedu podnosi izvještaj Savjetu bezbjednosti UN

SARAJEVO – Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko podnijeće u srijedu u Savjetu bezbjednosti UN redovan šestomjesečni izvještaj o statusu provođenja mira u Bosni i Hercegovini.

Incko se već nakoliko dana nalazi u Sjedinjenim Američkim Država, a iz OHR-a ranije je saopšteno da se visoki predstavnik već sastao s vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara Filipom Rikerom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Metjuom Palmerom i drugim visokim zvaničnicima SAD.

Loading...

Najavljeno je i da će se Incko sastati s nekoliko ambasadora stalnih misija pri UN.

Incko je u izvještaju koji će predstaviti ambasadorima zemalja članica SB UN već uobičajeno iznio niz kritike na račun vlasti.

Prva se odnosi na neformiranje vlasti na nivou države BiH i entiteta FBiH nakon prošlogodišnjih izbora.

On je izrazio nadu da će vlast uskoro biti formirana podsjećajući i na neriješen problem izbornog zakonodavstva i, kako tvrdi, “neustavno postupanje Republike Srpske kada je riječ o proglašavanju vojne neutralnosti”.

Visoki predstavnik u izvještaju je spomenuo i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića navodeći da ga hrvatske političke stranke nazivaju “nelegitimnim članom Predsjedništva BiH”.

U izvještaju je spomenuta i inicijativa SDA o nazivu Republike Srpske, a Incko je naveo da ova inicijativa nije realizovana, ali da u startu treba biti jasno kako se u BiH nalaze dva entiteta.

Incko je izrazio zabrinutost što se visoki politički zvaničnici i danas negiraju presude međunarodnih sudova.

Kao prethodnih goidna paralelno sa Inckovim, izvještaj SB UN je podnijela i Vlada Republike Srpske.

U tom izvještaju je kritikovan rad državnih institucija navodeći kako institucije BiH ne izvršavaju obavezu u pogledu očuvanja bezbjednosti u BiH čime se ozbiljno povećava rizik od terorizma, a poseban izazov je migrantska kriza na koju ne uspijevaju da pruže efektivan odgovor.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!