Banjaluka

Bazen u “Šeheru” čeka novo ruho

Zatvoreni bazen u banji “Šeher” još nije dostupan svima koji bi željeli da iskoriste ljekovita svojstva termomineralnih voda, a za sada je nepoznato kada će ovaj kompleks biti ponovo u funkciji.

Novi vlasnik ovog kompleksa, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” Banjaluka je krajem maja na licitaciji kupio Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice (“Šeher”) za 1,08 miliona KM s ciljem da ovaj prostor koristi u svrhu zdravstvenog turizma.

U zavodu su rekli da se oni, prije svega, bave medicinskom rehabilitacijom, ortopedijom i baromedicinom.

Loading...

– Pored toga, imamo ambiciju da razvijemo usluge vrhunskog kvaliteta iz oblasti prevencije oboljenja, promocije zdravlja i zdravstvenog turizma, za šta na lokaciji banje “Šeher” postoje svi preduslovi – rekli su u zavodu za “Glas Srpske”.

Nisu mogli reći kada će taj kompleks biti dostupan prvim korisnicima.

– Građevinski potencijal je u prilično lošem stanju i vjerovatno će postojeći objekti u većem dijelu biti uklonjeni, ali će detaljna analiza, koja je u toku, dati konkretan odgovor – naveli su u zavodu.

Isto tako, nisu mogli precizirati ni koliko novca je potrebno za sanaciju tog prostora te pravljenje sadržaja koji će biti korišćeni za te potrebe.

Objasnili su da će iznos potrebnih ulaganja biti poznat tek kada se usvoji idejni i izvedbeni projekat, ispita tržište, te odrede koji građevinski radovi i oprema su potrebni.

– S obzirom na važnost projekta, puno pažnje ćemo posvetiti kreiranju idejnog rješenja i planiranju, tako da se o početku radova može govoriti tek kada bude završena ta faza. Dinamika, takođe, zavisi i od mogućnosti drugih institucija da podrže ovaj projekat, a na koje zavod računa, kao što su grad i Vlada Srpske – naveli su u zavodu.

Načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti Natalija Trivić je rekla da je jedan od važnih segmenata razvoja turizma grada upravo zdravstveni turizam, u kojem bi važnu ulogu igrala banja “Šeher”.

– U interesu grada je da taj kompleks, koji bi bio jedan od važnih resursa u turističkoj ponudi, bude što prije stavljen u funkciju kako bismo u Banjaluku privukli što veći broj turista. Sada je na zavodu da odradi sve što je potrebno da taj kompleks bude stavljen u funkciju – rekla je Trivićeva.

Dodala je da u blizini ove banje ima privatnih vlasnika koji koriste termomineralne vode, te da bi zavod s njima trebalo da napravi dogovor kako bi zajedno napravili jedinstven turistički proizvod.

Prodaja

Vlada RS je 2013. godine dala saglasnost za prenos ugovora o koncesiji za eksploataciju termomineralne vode sa BRC “Šeher” na Zavod “Dr Miroslav Zotović”. Pomenuti objekat je zaplijenila nekadašnja Balkan investment banka, a kasnije Banka Srpske od tadašnjeg vlasnika bazena Džemila Kobilja jer nije plaćao kredit. Na licitaciji u maju 2018. godine zavod je kupio ovaj objekat od Banke Srpske u stečaju.

Izvor
Glas Srpske/ Vesna Popović
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!