Hronika

Zastašujući prizor: Uginule životinje bacaju u rijeke i uz puteve

Zastrašujući prizori nepropisnog odlaganja životinjskog otpada postali su svakodnevica u Bosni i Hercegovini. Ovakve slučajeve građani su proteklih dana prijavili na području Kaknja, Visokog i Zavidovića. 

Rad inspekcija

Loading...

Tijela životinja bez glave ili udova najčešće bacaju mesari, kožari, ali i neodgovorni pojedinci.

Krajem marta u Čekrekčijama u Visokom u rijeci Bosni pronađen je konj koji je bačen nakon što su mu svezane noge.

Prije nekoliko dana u selu Smršnica nadomak Visokog pronađena je gomila animalnog otpada. Bačeni su dijelovi uginulih ovaca, zatim kosti i drugi životinjski ostaci.

Thumbnail

“Stalno nam dolaze zahtjevi iz Visokog. Nedavno je provedena kontrola, radio je mješoviti tim, više inspekcija vršilo je kontrole, a bio je problem s odlaganjem otpada s farmi peradi”, rekli su nam iz Veterinarskog inspektorata ZDK.

Ove grozne slike zabilježene su i na području Kaknja. Inspektori Odsjeka za inspekcije Općine Kakanj utvrdili su identitet osobe koja je odlagala animalni otpad. To nam je potvrdio i šef inspekcije Amir Dedić.

Do 5.000 KM

“Inspekcije na terenu sve i svašta zatiču. Otkrivaju osobe koje bacaju animalni otpad i njih u skladu s propisima evidentiraju i kazne. Uglavnom otpad bacaju pored rijeka i gdje im je usput stati automobilom”, rekao nam je Dedić, dodajući da je porazno da u 21. stoljeću BiH nema zakon o upravljanju animalnim otpadom.

Thumbnail

Za ovakve prekršaje, prema postojećoj zakonskoj regulativi, moguće je izreći kaznu od 200 do 5.000 KM, u ovisnosti o tome je li riječ o fizičkom licu ili firmi.

4.300 KM maksimalna je kazna koju je Veterinarska inspekcija ZDK izrekla za nepropisno odlaganje otpada

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!