Banjaluka

Banjaluka u pripravnosti zbog najavljenih padavina, građani da prate upozorenja

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je grad već dva dana u pripravnosti povodom najavljenih padavina, te da je za danas predviđena sjednica Štaba za civilnu zaštitu.

“Ušli smo u postupanje po pravilima i procedurama, po uputstvu za slučaj pripreme ili prevencije elementarnih nepogoda u slučaju poplava”, rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci 

Loading...

On je naveo da je od nedjelje, 12. maja, Hidrometeorološkoi zavod najavio značajnije padavine i dodao da je u ovom momentu vrlo teško izvršiti tačnu procjenu koliki je to obim padavina. 

Radojičić je rekao da su gradske službe, shodno upozorenjima Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Republičke uprave Civilne zaštite, u fazi preventivnih preduzimanja mjera, te pozvao građane da narednih dana prate upozorenja. 

On je dodao da se građanima preporučuje da preventive radi, pogotovo tamo gdje je riječ o individualnim i pomoćnim stambenim objektima, oko kuća i dvorišta, izvrše čišćenje kanala i propusta gdje se obično oborinske vode sakupljaju. 

“Onima koji imaju septičke jame preporučuje se preventivno čišćenje kako ih podzemne vode ne bi dopunile i prelile”, rekao je Radojičić. 

Sve to, kaže on, spada u set preventivnih mjera koji građani treba da preduzimu i istakao da će danas gradske službe dodatno obići teren. 

Prema njegovim riječima, u Banjaluci se u protekle dvije godine mehanizacijom radilo preventivno krčenje kanala i propusta kada je riječ o bujičnim vodotocima. 

On je naveo da grad ima konstantnu komunikaciju sa Hidroelektranom “Bočac”, te da Banjaluka ima izgrađenu mapu rizika. 

“U protekle dvije godine urađen je master plan i identifikovane su rizične tačke i područja, to su okolina vodotoka rijeke Vrbanja, okolina vodotoka rijeke Vrbas, pritoke, bujični potoci tamo gdje su padine”, naveo je Radojičić. 

On je istakao da se tradicionalno u ovakvim situacijama, ako su velike padavine, pojave i klizišta, naglasivši da je dodatni problem što je zemljište već zasićeno, jer su padavine bile i proteklih dana, tako da svake nove obilnije padavine mogu izazvati dodatne poteškoće. 

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!