Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Svijet

Haos u Rimu zbog porodice iz BiH: Neofašisti im prijete spaljivanjem i silovanjem

RIM – Kazal Brućato, naselje na istočnoj periferiji Rima, došlo je u fokus italijanske javnosti zbog protesta i uličnih sukoba. Sve je počelo u ponedjeljak 6. maja 2019. godine, kada su vlasti dodijelile opštinski stan romskoj porodici iz BiH što je izazvalo proteste na ulici.

Porodica potiče iz nomadskog naselja La Barbuta i ima 14 članova: otac Imer, majka Senada i 12-oro djece, pri čemu je najmlađi 3-godišnji dječak, a najstariji 21-godišnji mladić.

Kada je porodica stigla u stan pred vratima ih je sačekalo 50 osoba. Među ogorčenim građanima, našli su se i militanti neofašističke Kaza pund partije.

Njeni članovi su i organizovali demonstracije u naselju. Na ulicama Kazal Brućata situacija je vrlo napeta, a zbog najave nasilja raspoređene su brojne policijske snage i karabinjeri.

“Želimo da ih sve objesimo i spalimo”, vikali su demonstranti, a neki su čak uzvikivali “Musolini, ustani”. Na snimku koji je objavio TPI Njuz vidi se pripadnik Kaza punde kako prijeti silovanjem i najcrnje vrijeđa Senadu, dok je štite jake policijske snage.

Zbog prijetnji i straha članovi porodice ne izlaze iz kuće. U stanu koji nije namješten, nema struje ni plina, samo dušeci na podu trenutno su samo roditelji i dvoje djece dok su ostali članovi porodice smješteni kod rodbine.

Zanimljivo je da je komšija porodice iz BiH, takođe korisnica socijalnog stana, bila najžešća među protestantima, a stajala je uz članove Kaza punde i čak im pripremala jela, prenio je “Kurir”.

“Rekli su mom sinu da će nam baciti bombu. Ne osjećamo se bezbjedno”, rekao je 40-godišnji Imer, otac porodice.

Virdžinija Ragi, gradonačelnica Rima, došla je u srijedu ujutro u naselje da pruži podršku romskoj porodici.

“Prestravljeni su. Ova porodica je legitimni korisnik stana, a zakon mora da se poštuje. Onaj ko vrijeđa djecu i prijeti ženama silovanjem, možda treba da se preispita. To nije društvo kojem težimo”, rekla je gradonačelnica čije su riječi izazvale gomilu prijetnji i seksističkih uvreda demonstranata.

Podršku romskoj porodici iz BiH pružili su i predstavnici katoličke crkve.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button