Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Nauka i tehnologija

Računar koji vidi budućnost

Kada Mile Gu upali svoj računar, može vidjeti budućnost, barem 16 mogućih verzija budućnosti u isto vrijeme.

Gu, asistent na fakultetu fizike u Singapuru, radi u kvantumskom računarstvu. Ova grana nauke koristi zakone fizike kako bi upravljala najmanjim česticama i pomogla računarima da kalkulišu efikasnije.

Za razliku od klasičnih računara, koji spremaju informacije u bitovima (binarnim ciframa 1 i 0), kvantumski kompjuteri kodiraju informacije u kvantumske bitove. 

Ove subatomske čestice mogu postojati u više različitih oblika odjednom. Kao što je Šrodingerova mačka bila u isto vrijeme i mrtva i živa dok neko nije otvorio kutiju, kvantumski bitovi funkcionišu na sličan način. Čuvanje više različitih rezultata neke radnje na jedan kvantumski bit štedi mnogo memorije u poređenju sa tradicionalnim računarima, pogotovo kada su u pitanju komplikovani ishodi i predviđanja.

U studiji objavljenoj 9. aprila Gu i njegove kolege su demonstrirale ovu ideju koristeći novi kvantumski simulator koji može predvidjeti 16 različitih budućnosti. Ove moguće budućnosti su sačuvane i stavljene u jedan foton (kvantumsku česticu svjetlosti), koji se pomjera u više smjerova prolazeći kroz više senzora.  “Smjer u kojem se naša simulacija kreće je odgovor na pitanje: ‘Ako promijenim svoju odluku samo malo, koliko će se promijeniti budućnost?'”, izjavio je Gu. Naučnici su testirali ovaj računar klasičnim modelom “uznemirenog novčića”.

“Zamislite da postoji kutija i unutra jedna kovanica”, rekao je Gu. “Tokom svakog koraka testiranja neko bi uzeo kutiju i prodrmao je malo, tako da novčić ima malenu šansu da se okrene”. Za razliku od tradicionalnog bacanja novčića, kada kovanica ima 50% šanse za bilo koji od rezultata, rezultat svakog prodrmavanja uznemirenog novčića zavisi od stanja u kojem je kovanica bila tokom prošlog prodrmavanja.

Istraživački tim je na kraju eksperimenta spojio pozicije jako prodrmanog i slabo prodrmanog novčića kako bi stvorili jednu master mapu svih mogućih budućnosti.

Trenutno, kvantumski računari mogu predvidjeti samo 16 budućnosti odjednom.Gu se nada da će u budućnosti kvantum računari moći predvidjeti bezbroj ishoda.

“Sve ovo je i dalje istraživački rad i zahtijevaće još eksperimentisanja, postoji još mnogo misterija u vezi s ovim”, rekao je on.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button