Društvo

“Vode Srpske”: Nema mjesta panici, daleko od situacije iz 2014. godine

BIJELJINA – Javno preduzeće “Vode Srpske” saopštilo je da su vodostaji svih rijeka u Republici Srpskoj u opadanju osim Save na području Gradiške i Srpca, gdje je u porastu, ali daleko ispod kote redovne odbrane od poplava, te da nema mjesta za stvaranje panike u javnosti.

Prema današnjim procjenama, kao i tokom jučerašnjeg dana, najavljeni nivo padavina i stanje vodostaja daleko je od situacije u maju 2014. godine zbog čega nema mjesta za stvaranje panike u javnosti, poručili su iz “Voda Srpske”.

Loading...

U saopštenju se navodi da je, prema informacijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, prognozni model padavina danas povoljniji u odnosu na jučerašnje prognoze.

Očekivani nivo padavina na području Republike Srpske manji je u odnosu na ranije prognoze. Najavljeno je i pomjeranje obilnijih padavina za 24 časa i one se očekuju 13. maja, napomenuto je u saopštenju.

Iz “Voda Srpske” poručuju da stručne službe ove javne ustanove nastavljaju danonoćni nadzor vodostaja i stanja sistema zaštite od poplava u Republici Srpskoj.

Direktor “Voda Srpske” Miroslav Milovanović danas je sa saradnicima posjetio opštinu Modriča gdje je proglašena redovna odbrana od poplava, a tokom dana boraviće i u Gradišci i Brodu.

Milovanović je danas sa načelnikom opštine Modriče Mladenom Krekićem obišao tri lokacije gdje se izvode radovi u skladu sa naredbom o uvođenju mjera redovne odbrane od poplava.

“Na dva mjesta vrši se izmuljavanje lateralnih kanala kako bi se obezbijedio veći protok nadolazećih visokih voda, a u mjesnoj zajednici Dobor radi se stabilizacija i uzvišenje postojećeg nasipa u dužini od 1.400 metara”, ističu iz “Voda Srpske”.

Milovanović će danas u Gradišci i Brodu obići područne kancelarije “Voda Srpske” da bi se lično uvjerio u stanje pripravnosti zaposlenih na terenu i funkcionisanje opreme na crpnim stanicama koje predstavljaju sastavni dio sistema zaštite od poplava.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!