Društvo

Duhovni pravoslavni centar gradiće se u Mrkonjićima

TREBINJE – Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić potpisao je s Milivojem Šakotićem, predstavnikom Građevinskog preduzeća “Siga” Trebinje, ugovor o početku gradnje duhovnog pravoslavnog centra u Mrkonjićima, rodnom selu svetog Vasilija, a projekat sa dva lota je vrijedan 2.130.000 maraka bez PDV-a.

“U prvom lotu je zamišljeno da se odradi kompleks oko manastira, a drugi lot će obuhvatiti vidikovac iznad manastira”, kazao je Ćurić nakon potpisivanja, pojasnivši da radovi oko kompleksa podrazumijevaju izradu svega neophodnog za potrebe sveštenstva, dok će vidikovac služiti za razne prezentacije, izložbe te kulturno-umjetnički program u organizaciji manastira.

Loading...

Za projekat je Vlada Republike Srbije izdvojila 400.000 evra i taj novac je već na računu, dok će ostatak sredstava, u skladu sa dinamikom izvođenja radova, obezbijediti Vlada Republike Srpske i grad Trebinje.

“Dovršetak ovog ugovora, koji je planiran da se realizuje za 500 dana od dana ulaska izvođača u posao, a to će biti uskoro, neće značiti i konačni dovršetak poslova na kompleksu Mrkonjići, jer će se kasnije nastaviti i druga faza s velikim parkingom i konakom”, istakao je gradonačelnik Ćurić.

Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje grada Trebinja, pojasnio je da će prostor oko crkve svetoga Vasilija biti manastirski kompleks i služiti za redovno obavljanje bogosluženja i drugih poslova manastira s monaškim kelijama i vladičanskom sobom, dok je vidikovac predviđen za hodočasnike i posjetioe.

Projekat je urađen zajedno s Eparhijom zahumsko-hercegovačkom i mještanima Mrkonjića, koji će dati i dio privatnih parcela, a pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika RS.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!