Svijet

Napadnuti saudijski tankeri koji su vozili naftu za Ameriku; Iran: Zavjera

RIJAD, TEHERAN – Dva saudijska naftna tankera u nedjelju napadnuta kod obale Fudžejre, koja pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih rekao je da je u pitanju sabotažni napad, čime je kako kaže, dovedena u pitanje bezbjednost snabdijevanja svjetske nafte.

Loading...

Saudijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su napadi kod obala UAE “opasne pretnje bezbjednosti plovidbi i međunarodnoj sigurnosti”, prenjela je agencija Rojters.

Jedan od dva tankera bio je na putu da ukrca saudijsku sirovu naftu u luci Ras Tanura, da bi je poslije isporučila kupcima državne naftne kompanije “Saudi Aramko” u SAD, rekao je Falih.

U napadu nije bilo povrijeđenih ili curenja nafte ali je izazvao značajno oštećenje na strukturi dva tankera, dodao je on.

U nedjelju, ministarstvo spoljnih poslova UAE saopštilo je da su četiri broda bila predmet “sabotažnih operacija” nedaleko od teritorijalnih voda UAE i da nije bilo žrtava.

Iran upozorava: Zavera

Istovremeno, iransko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je razjašnjenje oko toga šta se desilo s dva saudijska tankera.

Portparol Abas Musavi izrazio je zabrinutost zbog eksplozija na tankerima i rekao da je potrebno još informacija o tom događaju. I on je naveo da je bezbjednost brodova i pomorskog saobraćaja u regionu od najveće važnosti.

Kako je prenijela agencija IRNA, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova upozorio je protiv bilo kakve “zavjere orkestrirane od onih koji žele zlo” i “stranog avanturizma” koji bi podrili stabilnost i bezbjednost regiona.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!