Svijet

Napadnuti saudijski tankeri koji su vozili naftu za Ameriku; Iran: Zavjera

RIJAD, TEHERAN – Dva saudijska naftna tankera u nedjelju napadnuta kod obale Fudžejre, koja pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih rekao je da je u pitanju sabotažni napad, čime je kako kaže, dovedena u pitanje bezbjednost snabdijevanja svjetske nafte.

Loading...

Saudijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su napadi kod obala UAE “opasne pretnje bezbjednosti plovidbi i međunarodnoj sigurnosti”, prenjela je agencija Rojters.

Jedan od dva tankera bio je na putu da ukrca saudijsku sirovu naftu u luci Ras Tanura, da bi je poslije isporučila kupcima državne naftne kompanije “Saudi Aramko” u SAD, rekao je Falih.

U napadu nije bilo povrijeđenih ili curenja nafte ali je izazvao značajno oštećenje na strukturi dva tankera, dodao je on.

U nedjelju, ministarstvo spoljnih poslova UAE saopštilo je da su četiri broda bila predmet “sabotažnih operacija” nedaleko od teritorijalnih voda UAE i da nije bilo žrtava.

Iran upozorava: Zavera

Istovremeno, iransko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je razjašnjenje oko toga šta se desilo s dva saudijska tankera.

Portparol Abas Musavi izrazio je zabrinutost zbog eksplozija na tankerima i rekao da je potrebno još informacija o tom događaju. I on je naveo da je bezbjednost brodova i pomorskog saobraćaja u regionu od najveće važnosti.

Kako je prenijela agencija IRNA, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova upozorio je protiv bilo kakve “zavjere orkestrirane od onih koji žele zlo” i “stranog avanturizma” koji bi podrili stabilnost i bezbjednost regiona.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!