Društvo

PROBLEM Sve više krivičnih djela u stanju neuračunljivosti

U BiH sve je više građana koji su počinili krivično djelo u stanju neuračunljivosti, a u toku prošle godine izrečeno je 125 mjera sigurnosti, što je više za 31 odsto nego 2017. godine kada su izrečene mjere za 96 osoba, potvrđeno je u Ministarstvu pravde BiH.

Jedina ustanova u BiH u koju se smještaju počinioci krivičnih djela u stanju neuračunljivosti je Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac, prenosi “Dnevni avaz”.

Loading...

Oduku o smještaju u ovu ustanovu može donijeti bilo koji sud u BiH, i to na period do godinu.

Na teritoriji Republike Srpske lani je izvršeno devet mjera obaveznog liječenja od zavisnosti i 85 psihijatrijskog liječenja, od kojih je 50 osoba smješteno na Sokolac.

Sud BiH izrekao je prošle godine na teritoriji Federacije BiH šest mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja i 13 obaveznog liječenja od zavisnosti.

Evidentirano je 12 osoba koja su, nakon što su počinile krivično djelo u stanju neuračunljivosti, smještene u Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac.

U Brčkom su izrečene tri mjere sigurnosti, od kojih dvije obaveznog psihijatrijskog liječenja i jedna obaveznog liječenja od zavisnosti.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!