Društvo

Radnici koji su priznali da su platili za posao i dalje rade

​BIHAĆ – Zdravstvene ustanove na području Unsko-sanskog kantona iz godine u godinu posluju sa sve većim gubicima, a jedan od najvećih problema je prekomjerno zapošljavanje u proteklih nekoliko godina.

U Ministarstvu zdravstva USK kažu kako su izuzeci domovi zdravlja u Cazinu i Sanskom Mostu, koji su u protekloj godini imali pozitivan finansijski saldo.

Loading...

Prema riječima ministrice zdravstva u Vladi USK Nermine Ćemalović, najveći gubitaš je Kantonalna bolnica u Bihaću, čija ukupna dugovanja iznose oko 11,5 miliona maraka, a u nezavidnoj situaciji se nalazi i Opća bolnica u Sanskom Mostu, koja zbog malog broja zdravstvenih osiguranika posluje na rubu egzistencije. Ćemalovićeva je istakla kako su problemi u ovdašnjem zdravstvu uzrokovani nizom faktora, a jedan od njih je prekomjerno zapošljavanje u zdravstvenim ustanovama, zbog čega su one dovedene u poziciju da nisu u stanju izmirivati tekuće obaveze. Kaže kako je u posljednjih nekoliko godina u tim ustanovama najveći broj novouposlenih iz kategorije nemedicinskih radnika. Ovom prilikom aktuelizirala je problem nezakonitog zapošljavanja 36 radnika u Domu zdravlja u Bihaću.

“Ova su lica opteretila budžet Doma zdravlja i onemogućila ne samo isplatu osnovne plaće, nego i onog što je trebalo zaposlenicima isplatiti po kolektivnom ugovoru. Ti radnici i dalje rade. Ja sam razgovarala s novom direktoricom u vezi s daljim radom tih osoba, koje su priznale da su platile za svoje zapošljavanje, inspekcija je uradila kontrole, ali nije dala upute i konkretne prijedloge da li treba da ostanu bez posla. I nova direktorica je u dilemi kako da pravno riješi ovaj problem”, kazala je Ćemalovićeva. 

Ona je konstatirala da nadležne institucije nisu dale konkretno rješenje za taj problem i pored činjenice da je bivša direktorica priznala kako je zaposlila radnike za novac, a radnici priznali da su dali novac za radno mjesto.

“Mislim da je opravdano da se tim radnicima uruči radna knjižica”, istakla je Ćemalovićeva.

Podsjećamo, protiv bivše direktorice Doma zdravlja u Bihaću Anele Kasumović-Softić podignuta je optužnica kojom joj se na teret stavlja da je mimo potreba i zakonskih procedura zapošljavala nove radnike, uzimala novac od njih i na taj način ostvarivala nezakonitu imovinsku korist. Također, prekomjerna zapošljavanja zabilježena su i u domovima zdravlja u Velikoj Kladuši, Cazinu, Bužimu i Bosanskoj Krupi.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!