Politika

Stevandić: Bošnjačke partije prikupljaju novac za povratak bonskih ovlaštenja

​BANJALUKA – Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da ova stranka ima saznanja da se trenutno kod bošnjačkih političkih partija prikupljaju sredstva da se na neki način pokuša dobiti podrška NJemačke za povratak bonskih ovlaštenja visokog predstavnika.

“Namjera je da se ovdje izazove potpuni haos i da BiH uđe u vrtlog krize iz koje neće izaći. To je jedan od razloga zašto još nije formiran Savjet ministara”, rekao je Stevandić na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Stevandić je rekao da se u Sarajevu samo traže povodi i alibiji da bi se kriza radikalizovala, ističući da to “izgleda kao najava rata protiv Republike Srpske i protiv svih u Srpskoj”, a čiji je povod proslava Dana Vojske Republike Srpske /VRS/.

On je istakao da je iz političkog Sarajeva organizovana haranga čiji je cilj pokušaj satanizacije svih lidera i institucija Republike Srpske, izazivanje krize i neformiranje Savjeta ministara, pokušaj internacionalizacije klevetničke kampanje protiv Srpske kroz traženje alibija za povratak bonskih ovlaštenja.

“Riječ je o sinhronizovanim, otvorenim napadima iz Sarajeva na Srpsku, njeno rukovodstvo i političke partije sa velikim novcem uloženim u međunarodnu kampanju i pokušaj da se kroz našu satanizaciju isposluju budući krivci za taj nered i haos koji se uporno izaziva iz FBiH, a koji bi se adresirao Srpskoj”, rekao je Stevandić.

Stevandić je upozorio da se taj haos ofanzivno priprema i da se mogu očekivati još radikalniji potezi iz FBiH, poručujući svima u Republici Srpskoj – institucijama, partijama i nevladinom sektoru – da je usaglašena i jedinstvena odluka Srpske jedini način da se Srpska od toga odbrani i da pokaže da je u ovom slučaju apsolutno u pravu.

On je rekao da je VRS regularna i priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao što su i druge komponente HVO i Armija BiH.

Stevandić je rekao da jučerašnje postrojavanje Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka u banjalučkoj kasarni “Kozara” povodom obilježavanja 12. maja – Dana VRS održano jer taj puk njeguje tradiciju VRS, a uniforme VRS su regularne jer je riječ o eksponatima koji su izloženi u ovoj kasarni.

On je ocijenio kao “providno, jadno i sinhronizovano” targetiranje Vojske Republike Srpske i pokušaje da se iz konteksta govora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika istrgne priča o uniformama i vojsci.

Stevandić je napomenuo da se uniforme i zastave i simboli Armije BiH upotrebljavaju na dnevnoj bazi na svim svečanostima, a da su nedavno uočeni i oni od paravojne formacije “Zelene beretke”.

On je naglasio da se mora jasno reći ko ima ratno-huškačku retoriku, ko je u BiH rodonačelnik svih kriza i pozivanja na rat, sukobe i nemire i ko je govorio da proizvodi oružje za “ne daj Bože”, navodeći da je lider SDA Bakir Izetbegović nekoliko puta govorio da ima više pušaka u FBiH, nego u Republici Srpskoj.

Stevandić ističe da eventualna upotreba bonskih ovlaštenja u Republici Srpskoj neće biti primijenjena, jer je to neprovodivo, ali može biti uzrok krize i raspada BiH.

On je dodao da Ujedinjena Srpska podržava stav da Republika Srpska bude vojno netralna.

“Jedino Bošnjaci nisu odustali od sna da BiH može biti isključivo država Bošnjaka i da svi drugi moraju biti poniženi, poslušnici i pobijeđeni. To se trenutno uklapa u geostrategiju NATO-a. Republika Srpska nema pravo da se preda i nemamo drugu mogućnost nego da pobijedimo”, zaključio je Stevandić.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!