Banjaluka

Dok se ne stabilizuje situacija: Vanredno stanje ostaje u šest naselja

Vanredno stanje na području šest gradskih naselja, koje je proglašeno noćas, do daljnjeg ostaje na snazi, uz stalno praćenje padavina, vodotokova Vrbasa i Vrbanje i manjih bujičnih vodotokova, saopštio je gradonačelnik Igor Radojičić, poslije jutrošnje sjednice Štaba za vanredne situacije.

– Na hidroakumulaciji Bočac vodostaj je visok i još uvijek je veliko priticanje vode, tako da se može očekivati da će isticanje vode iz akumulacije i dalje biti veliko. To ne znači da će na cijelom toku Vrbasa biti povišen vodotok, jer su priotoke u padu, prije svega Vrbanja. Što se samog Vrbasa tiče, na izlazu iz akumulacije u Bočcu, moguće je očekivati da još raste zbog velikog priliva vode u hidroelektranu. Prije velikih padavina, hidroakumulacija je spuštana na tehnički minimum kako bi mogla da prihvati maksimalne količine nove vode, a u toku jučerašnjeg dana i noći, držao se onaj tok koji omogućio i da hidroelektrana funkcioniše, a i da nizvodno ne bude kritičnog ugrožavanja – kazao je Radojičić.

On je naglasio da su prijavljene i evidentirane štete u 21 mjesnoj zajednici, te najavio da će biti formirana komisija za procjenu štete kojoj će građani moći prijaviti štetu.

– Na jednoj lokaciji, i to na ušću rječice Široke u Vrbas u Dervišima, došlo je do ugrožavanja kuća, ali, na sreću, niko nije bio životno ugrožen. Na drugim lokacijama to je bilo sporadično, pojedinačno i u ne tako velikom obimu. Nasip u Česmi je izdržao, bili smo više puta na toj lokaciji tokom noći, intervenisano je  vrećama, angažovani su kamioni koji su te vreće dovozili i bilo je dovoljno ljudi i tehnike za taj posao – rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, u protekla dva dana na području Banje Luke, palo je više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, koje su, neminovno, morale izazvati porast bujičnih i većih vodotokova. On je, pritom, istakao da je tokom proteklih dana ostvarena stalna komunikacija sa HE Bočac i da je voda planski ispuštana iz akumulacije.

On je istakao da je snabdijevanje vodom na cijelom području grada stabilno i uredno, ali i da postoje određeni problemi sa kanalizacijom na više lokacija i da se radi na otklanjanju tih problema.

– Snabdijevanje električnom energijom je uredno osim na dvije lokacije – u Kozarskoj ulici, te u Ramićima gdje je zbog klizišta došlo do prekida saobraćaja i nestanka električne energije. Saobraćaj se uredno dovija osim pomenute lokacije u Ramićima  – naveo je Radojičić.

Radojičić je izrazio posebnu zahvalnost svim pripadnicima Civilne zaštite, spasilačkim timovima i građanima koji su se angažovali prethodnih dana i dali svoj doprinos da se rizici i štete svedu na najmanju moguću mjeru.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!