Politika

EU neće region ostaviti na cjedilu

LINC – EU neće ostaviti zapadni Balkan u petogodišnjem periodu naredne Evropske komisije jer bi izostanak evropske perspektive region ponovo mogao gurnuti u nestabilnost, piše austrijski “Nachrichten” iz Linca.

Kako navode, oko uticaja u regionu bore se brojne svjetske velesile, poput Rusije, koja je proširila svoj uticaj kroz masovne investicije u medije u cijelom regionu. “Nachrichten” naglašava da EU niti može niti želi ostaviti ovaj region bez perspektive za članstvo.

Loading...

“Perspektivu za članstvo imaju zemlje zapadnog Balkana poput BiH i Sjeverne Makedonije. Geografski, ove zemlje su u srcu Evrope, ali politički i ekonomski ih od EU dijele cijeli svjetovi. Ali EU ih neće ostaviti. Evropska komisija je zemljama regiona naznačila da bi uz uslov sprovođenja odgovarajućih reformi 2025. godina mogla biti godina primanja u članstvo. Prethodne, 2024. godine, ponovo će biti održani evropski izbori”, naglašavaju.

Inače, kako ističu, proširenje će biti tema u okviru jedne od pet smjernica rada nove Evropske komisije. Smjernica se odnosi na potrebu reformi unutar EU kako poboljšati proces odlučivanja. Naime, nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, biće 27 zemalja koje treba da reformišu kako EU funkcioniše iznutra, a nakon proširenja u klubu će biti i do 30 zemalja. Druga smjernica se odnosi na politiku industrijalizacije EU i konkurentnost evropske privrede u svjetskim okvirima.

Nova Evropska komisija će, kako je istaknuto, u okviru ove smjernice raditi na fuzioniranju evropske privrede u konzorcijume, kako bi se lakše probili na svjetskom tržištu. U tu svrhu će, kako je istaknuto, biti potrebno revidirati evropsko zakonodavstvo u vezi s monopolom i načinom davanja državnih subvencija, s obzirom na to da Kina svoju privredu pomaže milijardama iz državnog budžeta. Fokus industrije će biti proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, digitalizacija i proširenje kapaciteta za proizvodnju električnih baterija.

“I odnos s Amerikom je zategnut nakon što je američki predsjednik Donald Tramp potegao pitanje posebnih carina. Kako bi se izgladili odnosi, Evropska komisija želi pregovore zaključiti do oktobra”, naglašeno je.

Treća smjernica će se odnositi na migracije i pitanje azila, upozoravajući da je EU bila nespremna tokom proteklog velikog migrantskog talasa.

“Velika reforma azilskog sistema i dalje izostaje. Zemlje članice su miljama međusobno udaljene oko dogovora kako bi reforma trebalo da izgleda. Rješenje još nije ni u izgledu jer se neke zemlje, poput Mađarske i Poljske, ne žele obavezati na prijem migranata”, naglašeno je.

Klimatske promjene će biti, kako se navodi, četvrta smjernica kojom će se baviti nova Evropska komisija. Cilj je da do 2050. godine evropska privreda bude prilagođena na način da nema ispuštanja karbona u atmosferu, kako bi se smanjili efekti globalnog zagrijavanja.

“Cilj je da se tokom 2020. zemlje članice usaglase oko zajedničkog nastupa kako ove planove ispuniti”, naglašeno je.

Peta smjerica se odnosi na proširenje evrozone, odnosno zemalja koje kao valutu koriste evro. Podsjećaju da sada ovu novčanicu koristi 19 zemalja, te da bi osim Ujedinjenog Kraljevstva i Danske sve ostale zemlje takođe trebalo da usvoje evro, ali da se još ne zna da li i kada će se to desiti.

– Reforma načina odlučivanja

– Industrijska politika i konkurentnost

– Azil i migracije

– Klimatske promjene i obnovljiva energija

– Reforma evrozone

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!