Politika

SAD i OHR upozorili Dodika: Gdje će ga odvesti opasna retorika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je jučer u Banja Luci od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to, kako je kazao, njihov dan.

“Više od polovine onog stroja bit će obučeno u uniforme vojske Republike Srpske, a jedan dio bit će obučen u uniforme Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka da se vidi kontinuitet”, kazao je Dodik.

Loading...

Reakcija Ambasde SAD-a

Iz Ureda za odnose s javnošću SAD- u Sarajevu kazali su za Vijesti.ba kako je retorika Milorada Dodika neodgovorna i opasna.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

“Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine iz 2005. godine jasno definiše obaveze, odgovornosti i ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH. Pozivati pripadnike Oružanih snaga, ili bilo koga drugog, da djeluju protivno odredbama ovog ili bilo kojeg drugog zakona je nesavjesno, neprihvatljivo i suprotno zakonu, a nadležne institucije moraju na adekvatan način reagovati.

Javno osporavanje jednog od ključnih stubova mira i sigurnost u BiH podriva stabilnost cijele zemlje. Retorika i pozivi na djelovanje ove vrste su neodgovorni i opasni, i ne pomažu Bosni i Hercegovini da ostvari svoj javno deklarirani cilj – evropske integracije.

Sjedinjene Američke Države ostaju opredjeljenje očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i nastavku naše profesionalne, produktivne i pozitivne saradnje sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine”, navodi se u odgovoru iz Ambasade SAD-a u Sarajevu za Vijesti.ba.

Reakcija OHR-a

Retorika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH je neodgovorna i provokativna te posljedično neprihvatljiva, osobito imajući na umu da Oružane snage BiH predstavljaju važan element stabilnosti, kohezije i sigurnosti Bosne i Hercegovine, naveli su iz OHR-a.

Dodaju da Predsjedništvo BiH, koje je glavni zapovjednik Oružanih snaga BiH, i svi članovi Predsjedništva BiH imaju pravnu odgovornost da osiguraju funkcioniranje Oružanih snaga BiH, a ne da ih na bilo koji način osporavaju.

Odgovornost je Predsjedništva BiH da podržava puno provođenje Zakona o odbrani BiH, koji jasno utvrđuje obaveze, nadležnosti i ponašanje članova Oružanih snaga”, rečeno je u dopisu OHR-a upućenom portalu Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!