Magazin

Šta znače linije i ton pri prekidu programa

Nekada davno, kada bi došlo do prekida programa na TV-u, začulo bi se užasavajuće pištanje, a na ekranu televizora pojavili bi se neobični šareni kvadrati, pravougaonici i linije.

Raznobojne forme u krugu, kvadratićima, pravougonicima i linijama koje prati jednolično pištanje zovu se test karta ili test šablon.

Ovaj televizijski test signal uglavnom se emituje u trenucima kada je transmiter aktivan, ali ne emituje program – dakle, uglavnom na početku i na kraju emitovanja.

Šare uglavnom prati i pištanje, jednolični sinusni ton, mada su neke televizijske stanice u pozadini test karte puštali i radiosignal ili instrumentalnu muziku.

Ovakve test kartice korištene su od samih začetaka televizije. Isprva su to bile stvarne kartice u koje je uparivana kamera, a glavni cilj bili su uparivanje kamera i kamkordera i kalibracija signala.

Ovih dana se za to koriste generatori za test signala koji ne zahtijevaju prisustvo kamere. Digitalno izrađene test karte omogućavaju svima (i gledaocima i televizijskim stanicama) da podese svoju opremu kako bi dobili optimalan kvalitet slike.

Krug je bio tu zbog podešavanja linearnosti u doba dok su se u televizorima koristile elektronske cevi.

Test karte uglavnom sadrže određen set šara koji omogućava televizijskim kamerama i gledaocima da adekvatno podese sliku na svojim uređajima. Centralni dio test karte bile su takozvane SMPTE trake u različitim bojama i to s leve na desnu stranu, redom: bela, žuta, zelena, magenta, crvena i plava. Uz te boje, tu se nalaze i različite nijanse crne koje omogućavaju da se jačina svjetla i kontrast na ekranima podese što bolje.

Najpoznatija test karta napravljena je 1966. godine u laboratoriji kompanije Philips. Sadržaj i formu ovog šablona osmislio je inženjer Finn Hendil uz pomoć glavnog inženjera Erika Helmera Nielsena. Hendil je, sa svojim inženjerskim timom, napravio i opremu koja će generisati šablon nazvan – “Philips PM5544”.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!