Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Episkop Dimitrije darovao Dodika i Vučića specijalno izrađenim zlatnicima

MOSTAR – Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije darovao je danas predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zlatnicima na kojim je ugravirana Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru.

Zlatnici su izrađeni od najčistijeg i najkvalitetnijeg zlata povodom obilježavanja 800 godina postojanja Srpske pravoslavne crkve i Eparhije zahumsko-hercegovačke, a Dodik i Vučić su prvi koji su ih dobili.

Na prednjoj strani zlatnika nalazi se Saborni hram Eparhije i natpis: “800 godina Eparhije ZHiP 1219-2019”, a na poleđini je uže jezgro Starog grada Mostara sa Sabornom crkvom u plamenu i oštećenim Starim mostom sa natpisom: “Hram Presvete Trojice u Mostaru 1873-1992”.

Dodik i Vučić danas su posjetili Sabornu crkvu u Mostaru, čija obnova je u toku i obećali da će hram biti završen u narednoj godini, te da će za tu namjenu biti uplaćeno 2,2 miliona evra, od čega Srbija milion i po evra, a Republika Srpska 700.000.

Vladika Dimitrije zahvalio je Dodiku i Vučiću na pomoći, naglasivši da je Saborna crkva i do sada, najvećim dijelom, obnavljana sredstvima Srpske i Srbije.

Saborna crkva Svete Trojice izgrađena je 1873. godine i do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu. Zapaljena je i minirana do temelja u junu 1992. godine. 

Obnova je počela 2010. godine, a u septembru su završeni grubi građevinski radovi, kada je u centralnu kupolu ugrađen posljednji kamen.

Crkva je zidana kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873. godine, jer je riječ o nacionalnom spomeniku kulture.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button