Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

USK na korak do vanrednog stanja: Migrantima zabranjeno kretanje noću

BIHAĆ – Migrantima koji borave u prihvatnim centrima na području Unsko-sanskog kantona biće ograničeno kretanje u noćnim satima i to u vremenskom periodu od 22 sati do šest ujutru.

Ovo je jedan od zaključaka koji je usvojen na juče održanoj sjednici Vlade USK s načelnicima i gradonačelnicima gradova i općina u Unsko-sanskom kantonu, a sastanku su prisustvovali i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije koja rukovodi prihvatnim centrima. Iako se spekulisalo o tome da bi mogla biti donesena odluka o uvođenju vanrednog stanja na području ovog kantona, to se nije dogodilo. Premijer USK, Mustafa Ružnić, istakao je kako ta mjera ne bi bila dobra i da bi se time poslala loša poruka, posebno ako se ima u vidu da se bliži turistička sezona, kada Unsko-sanski kanton posjećuje veliki broj turista iz zemlje i svijeta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK naredilo je stavljanje u pripravnost specijalne jedinice policije kako bi se očuvalo stanje bezbjednosti na području Bihaća i Velike Kladuše, potvrdio je Nermin Kljajić, resorni ministar.

Prema njegovim riječima, pripadnici te jedinice se nalaze u Bihaću i Velikoj Kladuši, dok su istovremeno pojačani angažman i prisustvo ostalih policijskih snaga na svim kritičnim lokacijama, a posebno u blizini prihvatnih centara u kojima borave migranti.

“I pored niza incidenata posljednjih dana, u kojima je povrijeđen određen broj migranata, kao i tri pripadnika policije, stanje sigurnosti je pod našom kontrolom. Ukoliko bude potrebno, u narednom periodu provodićemo i represivne mjere kako bismo održali situaciju bezbjednom”, rekao je Kljajić.

On je još jednom ponovio kako Vlada USK ozbiljno razmišlja o uvođenju vanrednog stanja na području ovog kantona. Ističe kako je u posljednjih nekoliko mjeseci intenziviran priliv migranata na ove prostore i da ih dnevno dolazi između 100 i 150.

Prema posljednjim procjenama, broj stranih državljana dostigao je osam hiljada, dok su smještajni kapaciteti dostatni za zbrinjavanje i boravak tek 3.200 osoba.

“Vanredno stanje podrazumijeva da ćemo fizički zatvoriti granice kantona i spriječiti svaki dolazak migranata na naše područje i oni će biti prisiljeni da odlaze negdje drugdje. Jedini način da se riješi ovaj problem je zaštita istočne granice BiH, kuda ulaze migranti i potom se kreću ka Unsko-sanskom kantonu”, kaže Kljajić.

Prema njegovim riječima, materijalni i ljudski resursi ovdašnje policije troše se 300 posto otkako je započela migrantska kriza, a sva dosadašnja obećanja o podršci nisu realizovana.

Inače, zbog povećanog priliva migranata situacija u prihvatnim centrima u Bihaću i Velikoj Kladuši se dodatno zakomplikovala. U Crvenom krstu USK kažu da zbog sve češćih incidenata i fizičkih obračuna među migrantima, ostaju bez dragocjenih volontera.

“Mnogi volonteri odustaju jer se plaše za vlastitu bezbjednost. Ljudi doživljavaju traume i strah i jednostavno ne žele da se tome izlažu”, kaže Husein Kličić, predsjednik Crvenog krsta USK.

Vlasti USK namjeravaju da problem s migrantima riješe izgradnjom jedinstvenog prihvatnog centra na lokaciji Vučjak, koja se nalazi između Bihaća i granice s Hrvatskom. 

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button