Region

NDH “nije bila fašistička”, a ustaše su “hrvatska vojska”

ZAGREB – Dokumentarac “Magnum krimen 1945”, koji blajburške žrtve ne tretira kao nacističke kvislinge, već kao ljude koji “bježe od komunista” i negira da je Nezavisna Država Hrvatska bila fašistička tvorevina dobio je udarni termin na Hrvatskoj televiziji.

U tom filmu ustaška vojska naziva se – hrvatskom, a jedan od intervjuisanih svjedoka priča o svom bratu, ustaškom vojniku, i kaže da je on “bio naš, hrvatski vojnik”.

Loading...

U filmu se protura teza da NDH nije bila ni nacistička ni fašistička i kao argument navodi da u njoj “nikada nije osnovana nijedna fašistička stranka”.

Istovremeno, tvrdi se da su Hrvati, “preko svog ustaškog pokreta, probali da iskoriste istorijsku priliku i dobiju državu”.

U filmu govore i korifeji današnje hrvatske šovinističke desnice Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih.

Autor filma je Nada Prkačin, bivši novinar HRT-a, koja sada radi na “Laudato televiziji” i sa gostima vodi dijalog o “prekrasnom ustaškom pozdravu `Za dom spremni`”.

U jednoj emisiji Prkačinova je SDP-ove zastupnike nazvala “Milanovićevim psima”.

Nakon reagovanja dijela javnosti i zahtjeva za objašnjenjem, koje je uputio portal “Telegram”, HRT je saopštio da je ovaj film kupljen zato što nisu imali novijih filmova na temu događaja u Blajburgu, te da se radi o temi od javnog interesa.

Na Blajburškom polju 18. maja biće održan pomen stradalim kvislinzima, prije svega ustašama i domobranima, koji mnogi austrijski i evropski mediji nazivaju “najvećim okupljalištem neonacista od završetka Drugog svjetskog rata”.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!