Privreda

Pčelari da registruju svoja društva

BANJALUKA – U Republici Srpskoj je registrovano 3.300 pčelara, ali je taj broj i veći jer postoje i oni koji svoja društva nisu registrovali, iako je to njihova zakonska obaveza, rečeno je danas u Banjaluci, gdje se održava radionica o usklađivanju zakonodavstva Republike Srpske sa EU u ovoj oblasti.

Viši stručni saradnik za agrarnu politiku i međunarodnu saradnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Slavica Samardžić rekla je da na radionici, osim pčelara iz Republike Srpske, učestvuju i stručnjaci iz ove oblasti iz Hrvatske i Italije, koji će u okviru predavanja predstaviti načine prilagođavanja zakonodavstva sa EU.

Loading...

Samardžićeva je pozvala pčelare da ispune svoju zakonsku obavezu i izbjegnu inspekcijsko kažnjavanje, kojem su podložni svi koji nisu registrovani.

Viši stručni saradnik za stočarstvo u resornom ministarstvu Saša Dragičević ocijenio je da se pčelarstvo u Republici Srpskoj razvija u dobrom pravcu, te da je pravi momenat da se pravilnici koji se primjenjuju, a koji su proistekli iz osnovnog akta Zakona o pčelarstvu, usklade sa zakonima i pravilima EU.

“Trenutno je najvažnija aktivnost koju radimo uspostava reprocentara u pčelarstvu, testiranje matica pčela, te distribucija marica, kao i praćenje rezultata proizvodnosti”, rekao je Dragičević.

Radionicu organizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u saradnji sa TAEKS /TAIEX/ programom Evropske komisije za tehničku podršku i razmjenu informacija.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!