Društvo

Objavljeni podaci o imovini sudija i tužilaca u BiH

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio je bazu podataka o prihodima te pokretnoj i nepokretnoj imovini 29 sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini.

Novinari CIN-a su godinu dana prikupljali dokumente iz zemljišnih knjiga, registara preduzeća te podatke o platama i naknadama iz pravosudnih institucija, kao i krivične prijave, optužnice i presude.

U bazi su, između ostalog, podaci o  Milanu Tegeltiji, predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS), Goranu Salihoviću, bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva BiH, Džerardu Selmanu, predsjedniku Ustavnog suda Republike Srpske i drugim dugogodišnjim sudijama i tužiocima.

Osim nosilaca pravosudnih funkcija koje bira i imenuje VSTV, u bazi su i podaci o četvero sudija ustavnih sudova koje biraju nadležni parlamenti.

CIN će u narednom periodu bazu dopunjavati informacijama o ostalim rukovodiocima pravosudnih institucija i drugim predstavnicima pravosuđa.

Sudije, tužioci i članovi njihovih porodica, čiji se podaci trenutno nalaze u bazi, vlasnici su 94 nekretnine i skoro 330.000 kvadrata zemljišta u BiH i regionu. Njih četrnaestero imaju vozila čiju su vrijednost procijenili na više od 300.000 KM. Uz to, desetero ih je uspjelo uštedjeti 730.000 KM.

Podaci su potkrijepljeni sa više od 120 zvaničnih dokumenata, a CIN će u narednom periodu bazu dopunjavati novim profilima sudija i tužilaca.

Prema objavljenim podacima, Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta   formalno je ostao na poziciji sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci. Iako ne dolazi na posao, i dalje kao sudija prima mjesečnu platu od skoro 3.000 KM.

Tegeltija je objasnio da su pravila VSTV-a takva da se stalnim članovima ovog savjeta ne prekida radni odnos u instituciji iz koje su imenovani i da ih isti posao čeka nakon okončanja mandata.

Kao predsjednik VSTV-a prima mjesečni paušal od 1.300 KM. On je honorarno radio i kao edukator Centra za edukaciju sudija i tužilaca RS i Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH. Zaradio je oko 55.000 KM honorara od pisanja stručnih publikacija, predavanja na seminarima u organizaciji centara za edukaciju i po osnovu angažmana arbitra.

Živi sa suprugom u Banjaluci gdje ima stan i zemljište na kojem gradi kuću.

Goran Salihović, bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH trenutno kao državni tužilac prima 4.800 KM plate, dok je za vrijeme vršenja dužnosti glavnog državnog tužioca primao 5.200 KM mjesečno.

Vlasnik je stana od 71 m2 u Sarajevu čija je vrijednost 105.000 KM te stana u Tuzli od 88 m2 za koji nije navedena vrijednost. Njegova majka Eleonora Salihović posjeduje stan od 58 m2 u Lukavcu i vikendicu i zemljište od 1.120 m2 takođe u Lukavcu. Goran Salihović kreditno je zadužen 5.000 KM.

Milorad Novković, predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH, prima platu 4.692 KM. Nema nekretnina u BiH, a od 2002. godine sa suprugom Ljiljanom posjeduje stan u Beogradu koji je kupio za 130.000 maraka. Stan koji je u Beogradu kupio u vrijeme kada je radio kao advokat je prodao i novac dao sinu Mladenu. Odlaskom iz Banjaluke u Sarajevo prodao je stan od 39 metara kvadratnih i u Beogradu kupio stan drugom sinu. “Ja sam kao sudija kupio samo jedan stan i to ovaj stan koji sam kupio u Banjaluci, a ovi moji prethodni stanovi nemaju veze sa mojim sudskim poslom”, rekao je Novković novinarima CIN-a. Posjeduje automobil Golf 2, star 27 godina i sa suprugom je uštedio 16.200 eura.

Dubravko Čampara, tužilac u Tužilaštvu BiH prima 4.300 KM mjesečne plate, a u bazi podataka navedeno je da njegova supruga Maida ima 3.000 KM plate. Čampara je zajedno sa suprugom vlasnik dva stana u Sarajevu i to stana od 86 m2 (vrijedan 180.000 KM) i garsonjere od 26 m2 (vrijedne 80.000 KM).

Supruga Maida posjeduje vikendicu i zemljište od 868 m2 u Trnovu (vrijednost 60.000 KM) i garažu u Sarajevu (vrijednost 15.000 KM).

Džerard Selman, predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske, posjeduje stan u Banjaluci i kuću sa poslovnim prostorom u Kotor-Varošu, ukupne vrijednosti 250.000 KM. Sa sestrom dijeli naslijeđenu očevu kuću sa zemljištem. Vozi „Audi Q5“ iz 2012. godine za koji je novinarima rekao da vrijedi 40.000 KM.

Kompletnu imovinu sudija i tužilaca možete pogledati OVDJE.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!