Društvo

Oko 800 migranata zaraženo šugom

BIHAĆ – Zbog povećanog broja migranata koji dolaze na područje Unsko-sanskog kantona sve je teže kontrolisati higijensko-epidemiološku situaciju i ovdašnje zdravstvene ustanove za to jednostavno nemaju kapaciteta, izjavila je ministrica zdravstva u Vladi USK Nermina Ćemalović.

Prema njenim riječima, o ozbiljnosti situacije najbolje govori podatak da su zdravstveni radnici u proteklom periodu evidentirali migrante koji su HIV pozitivni, a ima i oboljelih od tuberkuloze te hepatitisa B i C. Također, u proteklom periodu evidentirano je oko 800 migranata zaraženih šugom.

Loading...

“U dva najveća prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu, a to su ‘Bira’ u Bihaću i ‘Miral’ u Velikoj Kladuši, trenutno je smješteno preko 3.000 migranata. Najveći je broj mladića starosti od 15 do 30 godina, a među njima je evidentiran i veliki broj ovisnika o narkoticima i hipnoticima. Definitivno je situacija zabrinjavajuća”, kazala je Ćemalovićeva.

Prema njenim riječima, ljekari koji pružaju usluge u tim centrima u velikom su problemu jer se u tolikoj masi ljudi koji borave na skučenom prostoru ne može efikasno kontrolisati higijensko-epidemiološka situacija. Ona je istakla kako postojeće zdravstvene ustanove nisu dovoljno kapacitirane da pružaju uslugu migrantima.

“Kapacitet Kantonalne bolnice u Bihaću dovoljan je za domicilno stanovništvo. U slučaju pojave bilo kakvih masovnijih zaraznih bolesti među migrantima ili slično, bili bismo u ogromnom problemu. Imali smo slučajeve masovnih tuča među migrantima i zamislite kako je kad odjednom primite nekoliko desetina povrijeđenih osoba. Dovoljno je samo da pomenemo da je Dom zdravlja u Bihaću u proteklom periodu, u Hitnoj medicinskoj pomoći, izvršio preko 2.500 usluga koje se odnose na migrante”, kaže ona.

Zbog svega toga, kako je kazala, neophodno je obezbijediti dodatne smještajne i tehničke kapacitete, te ih opremiti kako bi se migrantima mogla pružiti adekvatna zdravstvena zaštita.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!