Privreda

Slovenija podigla kredit od 250 miliona evra

LJUBLJANA – Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je Sloveniji kredit do 250 miliona evra za izgradnju pruge Koper-Divača.

To će biti najveći logistički projekat u toj zemlji u posljednjih desetak godina, čija se vrijednost procjenjuje na skoro 1,2 milijarde evra.

Sloveniji treba pruga zato što je pretovar u Kopru za desetak godina povećan za oko 40 odsto, a do 2040. godine bi sa sadašnjih 25 miliona tona trebalo da se poveća na 36 miliona.

Zbog toga su ograničene mogućnosti transporta u razvoju luke i njene veze sa zaleđem i okolnim kontinentalnom državama u okruženju kao što su Mađarska, Austrija i Češka.

Očekuje se da će pruga biti završena za šest godina.

Slovenija, uz sredstva EIB-a, prugu namjerava da finansira i iz svog budžeta, kao i evropskim bespovratnim sredstvima i kreditima banaka.

Oni su ove godine uveli i nadoknade i takse za prevoznike koji koriste pravac prema Kopru na pojedinim trasama autoputa.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!