Magazin

Trešnje otklanjaju umor

Slatke crvene bobice predstavljaju omiljeno voće kojem se veselimo s višim temperaturama.

Neodoljive trešnje sadrže vitamine A, B i C, bioflavonoide, elegičnu kiselinu, antocijanin i melatonin – sastojke koji pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom, glavobolju te simptome povezane s fibromialgijom.

Loading...

Svježe trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti pa ih ponesite u ured i grickajte kao međuobrok.

Prema naučnim istraživanjima, flavonoid koji možemo naći u trešnjama (kvercetin) ima antikancerogena svojstva te pomaže u sprečavanju srčanih bolesti. Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kvercetina jer sadrže velike količine po obroku.

Antocijanini koji se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. 20 trešanja je deset puta učinkovitije od aspirina te ima pozitivne učinke na giht i bolove od artritisa.

Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom bora, (sadrže 396 ug/100 grama), što u kombinaciji s kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!