Politika

Odbrana generala Mladića predala žalbu na prvostepenu presudu

Odbrana generala Ratka Mladića predala je Mehanizmu u Hagu žalbu na prvostepenu presudu kojom je general proglašen krivim i osuđen na doživotnu kaznu zatvora, izjavio je Srni Mladićev advokat Dragan Ivetić.

On je naveo da je u žalbi, koja je pisana na 270 strana i čiji je najjači argument istina, zatraženo odbacivanje presude, ponovno suđenje ili drastično smanjenje kazne ukoliko se dokaže da je Mladić za nešto kriv.

Loading...

Ivetić je istakao da je riječ o povjerljivom dokumentu jer sadrži povjerljive reference i dokaze.

On se nada da će, nakon usaglašavanja sa drugom stranom, javnosti biti dostupna redigovana verzija da bi bila upoznata o mnogobrojnim greškama sudskog vijeća kojima se krše pravila Tribunala, domaćeg suda i pokazuje da svaki dio presude ne može da stoji jer je pogrešno donesena, što uključuje i navodni zajednički zločinački poduhvat za Sarajevo i u vezi sa Srebrenicom.

“Mi tvrdimo da nisu dokazivali ni da je bilo namere za genocid, niti za deportacije iz Srebrenice, i to smo stručno uradili u žalbi. Dokazali smo i da je Mladić greškom osuđen za takozvano uzimanje za taoce pripadnika Unprofora. Zato smo tražili da sve bude odbačeno, novo suđenje ili drastično smanjenu kaznu”, ponovio je Ivetić.

On je dodao da bi u javnosti trebalo da izađe i knjiga autoriteta vantribunalske prakse na 1.599 strana, gdje mnogo toga ide u korist odbrane i potkrepljuje žalbu.

Ivetić očekuje da Tužilaštvo na žalbu odgovori do polovine novembra i naveo da i Odbrana treba da odgovori na žalbu Tužilaštva čiju kopiju još nije zvanično primio.

“Istina je to što će osloboditi generala Mladića. Samo sa istinom, činjenicom i pravom se borimo”, rekao je Ivetić.

General Ratko Mladić nalazi se u pritvoru u Hagu od 2011. godine, a prvostepenom presudom osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!