Svijet

Čelsi Mening ponovo u zatvoru

VAŠINGTON – Bivšoj obavještajnoj analitičarki američke vojske Čelsi Mening juče je naloženo da se vrati u zatvor zbog odbijanja da svjedoči pred velikom porotom, pošto je sudiji rekla da bi radije “umrla od gladi” nego da sarađuje s tužiocima.

Sudija Entoni Trenga naredio joj je da ostane u zatvoru u Aleksandriji ili dok ne pristane da svjedoči ili dok mandat velike porote ne istekne za 18 mjeseci. On joj je takođe izrekao novčane kazne u iznosu od 500 dolara dnevno koje će početi da se naplaćuju poslije 30 dana i 1.000 dolara dnevno poslije 60 dana.

Čelsi Mening je već provela dva mjeseca u zatvoru zbog odbijanja prethodnog poziva da svjedoči pred velikom porotom koja je istraživala slučaj Vikiliks. Ona je puštena prošle nedjelje kada je istekao mandat velike porote, ali su joj tužioci ubrzo uručili novi sudski poziv za svjedočenje.

Meningova je iznijela više razloga za odbijanje da svjedoči, ali u osnovi navodi da cijeli proces velike porote smatra neprihvatljivim.

Advokati Čelsi Mening tvrde da ona ne bi trebalo da bude u zatvoru jer je dokazala da će odbiti da svjedoči bez obzira na to koliko dugo je u zatvoru.

Prema federalnom zakonu, osoba koja odbije da svjedoči može da bude osuđena samo ako postoji razumna mogućnost da će ga zatvaranje prisiliti na svjedočenje. Ako sudija utvrdi da je zatvaranje Meningove kazna, a ne korekcija ponašanja, ona neće otići u zatvor.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!