Svijet

Matvijenko: Erdoan obećao primjenu ugovora o S-400

ISTANBUL – Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan obećao je da će ugovor o nabavci ruskih raketnih sistema S-400 biti primijenjen, izjavila je nakon nakon današnjih razgovora sa šefom turske države u Istanbulu predsedavajuća ruskog Savjeta Federacije (gornjeg doma parlamenta) Valentina Matvijenko.

“Naravno, on se dotakao teme sistema S-400 sistem.. On je kazao da je na Tursku izvršen pritisak bez presedana koji se i dalje nastavlja, ali je iznio uvieravanja da, kao predsiednik, garantuje da će Turska primijeniti ovaj ugovor”, kazala je Matvijenkova, prenosi Tas s.

Loading...

Ona je rekla da je Erdoan poručio da ne vidi bilo kakve razloge za neispunjavanje obaveza iz ugovora.

Raketni sistem S-400, koji Turska kupuje od Rusije, potpuno će kontrolisati Ankara, objavio je juče turski dnevnik “Hurijet” citirajući ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua.

“Neki kažu da će sistemi S-400 predstavljati prijetnju za borbene avione F-35. Ovi sistemi će biti pod našom potpunom kontrolom. Biće integrisani u NATO sistem”, rekao je Čavušoglu tokom posjete Letoniji, navodi ruska agencija.

Čavušoglu je u srijedu negirao da Turska odlaže kupovinu ruskog protivraketnog sistema S-400 zbog napetih odnosa sa SAD.

Obraćajući se novinarima, Čavušoglu je rekao da se “u ovom trenutku ne dovodi u pitanje nikakvo odlaganje ili obustavljanje”, prenio je AP.

On je ponovio da je nabavka sistema napravljenog u Rusiji “gotova stvar”.

Čavušoglu je rekao da su Turska i SAD razgovarali o prijedlogu Turske za osnivanjem zajedničke komisije, koja bi razmatrala moguće rizike S-400 po američki program F-35.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!