Kultura

Nagrada “Bora Stanković” Branimiru Šćepanoviću

​BEOGRAD – Živom klasiku srpske književnosti Branimiru Brani Šćepanoviću danas je u Srpskoj književnoj zadruzi uručena nagrada za životno djelo “Bora Stanković”.

Nagrada se sastoji iz povelje ispisane na koži i reljefa sa likom Bore Stankovića koji je izradio vajar Stanimir Pavlović.

Loading...

Nju je uručio Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice “Bora Stanković”, koja organizuje Borinu nedelju u Vranju.

Drugi laureat bio je književnik Siniša Kovačeviću kome je nagrada uručena 29. marta dok Šćepanović (82), iz zdravstvenih razloga, nije mogao da je primi.

Nagrade je dodijelio žiri u sastavu prof. dr Slađana Jaćimović, Aleksandar Laković i prof. dr Milo Lompar (predsjednik).

Lompar je danas u SKZ održao govor u kome je istakao da je Zadruga bila najbolje alternativno mjesto za uručivanje priznanja Šćepanoviću pošto je SKZ, najugledniji srpski izdavac objavio u svojoj najvažnijoj biblioteci, plavom Kolu 2015. godine, njegovu knjigu “Ono drugo vreme” u kojoj je sakupljena pišceva izabrana proza.

Za to izdanje SKZ Lompar je napisao predgovor na 80 strana koji je prvorazredna studija o Šćepanovićevom književnom opusu.

“Istaknuti pisac srpske književnosti dugi niz decenija, poznat u međunarodnoj književnoj javnosti, naročito francuskoj, po svom antologijskom romanu ”Usta puna” zemlje Branimir Šćepanović je pripovedač i romansijer u čijem se delu prepliću realistička i fantastička motivacija, snažan moralni apel i egzistencijalno osećanje apsurda, likovi u kojima ođekuju detinje predstave i strahovi čoveka pred smrću, simboli i alegorije u kojima se prepoznaju konstante ljudske egzistencije i tipska obeležja moderne epohe. Sve to čini njegovu prozu reprezentativnom za jedno poetičko vreme u srpskoj književnosti, kao i za univerzalnu dimenziju pripovedanja kao takvog”, istakao je Lompar.

On je podsjetio da je novela “Smrt gospodina Goluže” ukljucena u “Antologiju evropskle novele objavljene u Danskoj, a da je štampana i u “Antologiji svetske priče” u SAD.

Francuska enciklopedija je u okviru svoje “idealne biblioteke svih vremena ” u koju je uvrstilla 700 naslova ukljucilai Sćepanovićev kratki roman “Usta puna zemlje”koji je preveden na 32 jezika i doživio je u svijetu po više izdanja a od “Smrti giospodina Goluže” je napisana opera i snimljen film.

Njegova antologijska dela poput “Smrti gospodina Goluže” i “Usta puna zemlje” se i danas čitaju i objavljuju,konstatovao je prof. Lompar i dodao da to znači da nije samo klasik šezdesetih i sedamdesetih godina 20. vijeka već je to i danas.

Zahvaljujući se na ovom priznanju Sćepanović je kazao da izuzetno cijeni ovo priznanje jer je Bora Stanković svojim djelima doveo srpsku književnost do neslućenih visina,a svoje rodno mjesto-Vranje-za prrestonicu jakih emocija, strasti, greha, prolaznosti mladosti i ljubavi.

“Knjige koje ste nagradili i dalje će trajati”, poručio je Sćepanović.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!