Sport

Odbojkaška reprezentacija BiH sprema se za početak CEV Srebrne lige

Manje od deset dana ostalo je do prve zvanične utakmice muške odbojkaške reprezentacije BiH poslije skoro pet godina. Odbojkaški “zmajevi” nalaze se u Kaknju, gdje se pripremaju za predstojeće susrete u okviru CEV Srebrne lige.

Bh. odbojkaši su smješteni u Grupu A, gdje se još nalaze Austrija, Grčka i Mađarska, koja će biti prvi protivnik izabranika Edina Bakovića. S obzirom na to da se radi o novoformiranoj selekciji, u bh. taboru nemaju prevelika očekivanja, ali ističu da će dati sve od sebe kako bi nakon višegodišnje pauze u što boljem svjetlu prezentovali bh. odbojku na evropskoj sceni.

Loading...

Među 17 “zmajeva” na koje Baković računa nalazi se i nekoliko internacionalaca. Već devet sezona van granica BiH nastupa 27-godišnji Nenad Šormaz.

“Najvažnije je da smo se ponovo okupili. Radi se o malo podmlađenoj selekciji, u kojoj je oko 70 posto igrača do 26 godina, što nas čini relativno mladom ekipom. Ovdje u Kaknju se osjećamo i više nego ugodno, atmosfera je sjajna i jedva čekamo da utakmice počnu”, kaže Šormaz, koji igra na poziciji primača.

Odbojkaš francuskog drugoligaša Le Pleses Robinsona, koji je ove sezone zauzeo četvrto mjesto na tabeli, što je i najveći klupski uspjeh, očekuje da cijela ekipa pruži maksimum u duelima protiv favorizovanih protivnika.

“Pritisak i imperativ pobjede nemamo, što u neku ruku može biti prednost. Daćemo sve od sebe da pokažemo da u BiH nismo zaboravili igrati odbojku”, ističe Nenad, koji je inače rođen u Kninu, iako za sebe voli reći da je iz Brčkog, gdje je proveo veći dio života.

Ono što je zanimljivo jeste da će Nenad nakon devet godina ponovo zaigrati sa bratom Lukom, koji je takođe dio bh. reprezentacije. Njih dvojica su posljednji put igrala zajedno u dresu brčanskog Jedinstva.

“Ja sam nakon srednje škole napustio BiH i već dvije sezone sam u Francuskoj. Brat Luka je sezonu proveo u Švajcarskoj, u ekipi Šenoi volej. Sudbina je htjela da nakon devet godina ponovo zaigramo zajedno. Obojica se radujemo nastupima. To je prelijep osjećaj”, zaključio je sjajni odbojkaš, koji je u karijeri još igrao u Kataru, Rumuniji, Njemačkoj, Grčkoj i Indoneziji.

Prvu utakmicu bh. odbojkaši igraju 25. maja u gostima protiv Mađarske, dok će četiri dana kasnije u Kaknju ugostiti selekciju Austrije. Takmičenje Srebrne lige se igra po dvostrukom bod sistemu, a samo pobjednik grupe izboriće plasman u finale.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!