Društvo

U Novom Gradu ukinute redovne mjere zaštite od poplava

NOVI GRAD – Na sjednici Štaba za vanredne situacije u Novom Gradu jutros je konstatovano da je vodostaj Une ispod 450 centimetara čime su se stekli uslovi da se ukinu redovne mjere zaštite od poplava.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da su formirane tri komisije za popis štete na objektima, infrastrukturi i u poljoprivredi, koji će početi sutra.

Loading...

“Želimo da se sve štete što prije evidentiraju kako bi mogli da napravimo cjelovit izvještaj koji ćemo proslijediti Vladi Republike Srpske, odnosno nadležnim miistarstvima”, kaže Drljača.

Prepumpne stanice i dalje rade, ali se može očekivati da će do kraja dana i one biti isključene.

Na današnjoj sjednici rečeno je da je u Novom Gradu bilo zaplavljeno 36 objekata, oštećeni su brojni makadamski putevi i do sada je evidentirano više klizišta od kojih su dva na putevima Svodna-Brezici i Rudice-Latinović Brod.

Umjesto puta Svodna-Brezici, preporučuje se alternativni pravac preko Karana i drugih sporednih dionica, dok pravac Rudice-Latinović Brod nije zatvoren, ali se saobraćaj odvija otežano.

“Očekujemo da će se javiti i nova klizišta s obzirom na količine padavina. Naš prioritet u ovom trenutku je da osposobimo puteve tako da saobraćaj može normalno da funkcioniše”, kaže Drljača.

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Nikola Rađenović rekao je da je deset pumpi na više lokacija radilo 510 časova.

Od nedjelje, 12. maja, u Novom Gradu su prvo bujice, a zatim i izlivanje rijeka Une, Sane, Japre i Vojskove stvorilo brojne probleme, te je proteklih dana postavljeno oko 3.000 vreća sa pijeskom.

Saobraćaj je bio u prekidu na magistralnom putu Novi Grad-Prijedor, regionalnom putu Blagaj-Budimlić Japra, Svodna-Brezici, te loklanim putevima Rudice-Latinović Brod, Gornji Agići-Kršlje, Rađenović most-Kršlje, Donji Agići- Kršlje, Hozići-Kršlje, Blagaj-Vitasovci-Radomirovac, te Svodna-Trgovište i Urije-Šuća.

S obzirom da je bio poplavljen lokalni put Urije-Šuća, Komunalno preduzeće “Komus” nije bilo u mogućnosti odvoziti komunalni otpad na gradsku deponiju, pa iz ovog preduzeća najavljuju da će sutra početi odvoz smeća.

Proteklih dana u Novom Gradu nije bilo većih problema u snabdijevanju potrošača električnom energijom, a prema, preliminarnim rezulatatima Instituta za javno zdravstvo, voda iz gradskog vodovoda je ispravna za piće.

Nastava u osnovnim i srednjim školama počela je danas nakon što je bila u prekidu od utorka, 14. maja, a radi i vrtić “Pčelica Maja”.

Direktor Srednjoškolskog centra “Đuro Radmanović” Gordana Vujanović rekla je da je za petak, 24. maja, odgođeno matursko veče učenika ove škole, što je dogovoreno na jučerašnjem sastanku sa razrednim starješinama maturskih odjeljenja.

Redovne mjere zaštite od poplava u Novom Gradu su uvedene u ponedjeljak, 13. maja, dok su vanredne mjere proglašene dan kasnije, a ukinute u srijedu naveče, 15. maja.

Prema podacima iz lokalnog Centra za obavještavanje, vodostaj Sane na mjernom mjestu pumpna stanica grad jutros iznosi 400 centimetara, što je za 86 centimetara manje nego juče ujutro, a nivo Une niži je za 113 centimetara i iznosi 342 centimetra.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!