Politika

Višković: Institucije reagovale na vrijeme, slijedi analiza

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da su institucije Republike Srpske reagovale na vrijeme kada je riječ o situaciji sa padavinama i da će biti urađena ukupna analiza, pa i mogućih propusta pojedinaca i institucija.

Višković je naveo da je na osnovu prognoza Hidrometeorološkog zavoda počelo preduzimanje mjera, te da su načelnicima i gradonačelnicima upućena pisma obavještenja o dolazećem talasu padavina kako bi se mogli adekvatno pripremiti, dodajući da su “neki to odradili bolje, neki lošije”.

Loading...

Premijer Republike Srpske je rekao da je tokom jučerašnje posjete Prijedoru vidio da za određenu štetu od poplava ima odgovornosti i ljudskog faktora.

“Bio sam zatečen informacijom da je naselje od 200 i više kuća poplavljeno zbog razloga koji se ne smije dešavati, a to je tridesetak metara zemlje i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Imate sagrađen nasip, a fali tih tridesetak metara – to je kao da ste otvorili vrata kroz koja je voda ušla”, rekao je Višković sinoć za RTRS.

On je rekao da će u vezi s tim biti upućen dopis svim lokalnim zajednicama da od Vlade Srpske zatraže da proglasi takve parcele kao zemljište od opšteg interesa i da na njima niko ne smije spriječiti izgradnju vodozaštitnih objekata, a oni koji ne budu zadovoljni time da svoja prava potraže na sudu.

Višković je istakao i da je uočen problem kada je riječ, uslovno rečeno, o napuštenim objektima i objektima pod hipotekom, navodeći primjer prijedorskog ribnjaka “Saničani”, zbog kojeg su građani strahovali da će možda biti poplavljen cijeli grad.

“Ako neko drži hipoteku i smatra se da je vlasnik, on će u narednom periodu biti dužan i da brine o tom objektu i takva imovina ne može ugrožavati imovinu drugih ljudi”, naglasio je Višković.

On je ponovio da će Vlada Srpske iz sredstava Fonda solidarnosti pomoći licima čiji su stambeni objekti bili poplavljeni i time pretrpjeli materijalnu štetu, kao i štetu na poljoprivrednom zemljištu i na putnim komunikacijama.

“Mi ne možemo reći da će Vlada Srpske nadoknaditi svu štetu jer će ona vjerovatno iznositi više miliona. Još nemamo procjenu štete, a radiće je komisije koju formiraju načelnici i gradonačelnici i mi ćemo, najvjerovatnije, u skladu sa mogućnostima, sredstva za sanaciju štete uputiti putem budžeta lokalnih zajednica”, naveo je Višković.

On je dodao da je već danas prijedorskom Crvenom krstu poslata određena humanitarna pomoć.

Višković smatra i da će se u određenom, ne značajnom procentu, šteta od poplava odraziti i na bruto domaći proizvod i neke segmente ekonomskog rasta jer je znatna šteta na poljoprivrednom zemljištu.

On je ponovio da će Vlada i dalje ulagati u vodozaštitne objekte i na drugim područjima, kao i oko rijeka Save i Drine, dodajući da će ojačani nasipi na Savi izdržati vodeni talas koji se najavljuje.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!