Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Nauka i tehnologija

Pronađen izuzetno rijedak rimski novčić

Izuzetno rijedak rimski novčić, koji je iskovan za cara Ulpija Kornelija Lelijana, pronađen je tokom radova na auto-putu na istoku Engleske.

Novčić je pronađen u jarku u ostacima jedne rimske farme, tokom radova na dionici auto-puta između gradova Kembridž i Hantingdon. 

Na novčiću je prikazan car sa sjajnom krunom, koji je vladao oko dva mjeseca prije nego što su ga 269. godine ubili, najvjerovatnije, njegovi vojnici. 

Lelijan, poznat i kao car koji je uzurpirao prijesto, vladao je odvojenim dijelom carstva, odnosno teritorijom koja je obuhvatala današnju NJemačku i Francusku. 

Na istoj lokaciji arheolozi su pronašli još jedan rijedak novčić iskovan 57. godine prije nove ere na kome je prikazan jednorog. Novčić su iskovali pripadnici plemena Ambijani u području rijeke Some u današnjoj Francuskoj. 

Naučnici vjeruju da je ovaj novac korišten kao pomoć britanskim Keltima u borbi protiv Julija Cezara. 

Na ovom gradilištu u Engleskoj arheolozi su pronašli i ostatke vunastog mamuta iz ledenog doba i pivare iz 400. godine prije nove ere. 

Pronađene su i praistorijske humke i zemljani nasipi, naselja iz željeznog doba, tri anglosaksonska sela i seoce iz srednjeg vijeka, navodi Bi-Bi-Si.



Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button