Nauka i tehnologija

Pronađen izuzetno rijedak rimski novčić

Izuzetno rijedak rimski novčić, koji je iskovan za cara Ulpija Kornelija Lelijana, pronađen je tokom radova na auto-putu na istoku Engleske.

Novčić je pronađen u jarku u ostacima jedne rimske farme, tokom radova na dionici auto-puta između gradova Kembridž i Hantingdon. 

Loading...

Na novčiću je prikazan car sa sjajnom krunom, koji je vladao oko dva mjeseca prije nego što su ga 269. godine ubili, najvjerovatnije, njegovi vojnici. 

Lelijan, poznat i kao car koji je uzurpirao prijesto, vladao je odvojenim dijelom carstva, odnosno teritorijom koja je obuhvatala današnju NJemačku i Francusku. 

Na istoj lokaciji arheolozi su pronašli još jedan rijedak novčić iskovan 57. godine prije nove ere na kome je prikazan jednorog. Novčić su iskovali pripadnici plemena Ambijani u području rijeke Some u današnjoj Francuskoj. 

Naučnici vjeruju da je ovaj novac korišten kao pomoć britanskim Keltima u borbi protiv Julija Cezara. 

Na ovom gradilištu u Engleskoj arheolozi su pronašli i ostatke vunastog mamuta iz ledenog doba i pivare iz 400. godine prije nove ere. 

Pronađene su i praistorijske humke i zemljani nasipi, naselja iz željeznog doba, tri anglosaksonska sela i seoce iz srednjeg vijeka, navodi Bi-Bi-Si.Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!