Svijet

Tramp planira da pomiluje vojnike koji su ubijali civile i klali zarobljenike VIDEO

Američki predsjednik Donald Tramp zatražio je pomilovanje pripadnika američke vojske optuženih ili osuđenih za ratne zločine, objavio je Njujork Tajms.

Tramp je zatražio da se dokumentacija za pomilovanje odmah pripremi, naznačujući da razmatra pomilovanje za njih oko Dana sećanja 27. maja, navodi se u izvještaju koje se poziva na dvojicu neimenovanih američkih zvaničnika.

Loading...

Prikupljanje dokumentacije za pomilovanje inače traje mjesecima, ali ministarstvo pravosuđa izvršilo je pritisak da rad bude prije prazničnog vikenda, rekao je jedan od zvaničnika.

Jedan zahtjev odnosi se na starješinu posebnih operacija Edvarda Galagera, za kojeg je suđenje predviđeno u nekoj od sljedećih nedjelja. Galager je optužen jer je u Iraku pucao na nenaoružane civile, a neprijateljskog zarobljenika je ubio nožem.

Takođe, vjeruje se da će biti uključen slučaj vojnika Mateva Golstejna, pripadnika specijalnih snaga “zelene beretke” koji je optužen za ubistvo nenaoružanog Afganistanca 2010, piše Tajms.

List navodi kako se vjeruje da će i drugi slučajevi biti uključeni u dokumentaciju, ali ne iznosi njihova imena. Ministarstvo pravosuđa nije komentirisalo izveštaje Tajmsa. Bela kuća još nije odgovorila na zahtjev lista za komentar.

Pravni stručnjaci citirani u izvještaju navode da pomilovanja optuženih i osuđenih ratnih zločinaca, uključujući i neke od njih kojima suđenje još nije počelo, nije bilo u nedavnoj istoriji i neki su zabrinuti da bi neka pomilovanja mogla potkopati legitimitet vojnih zakona.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!