Svijet

Asanžov boravak u Ambasadi Ekvadora koštao 800 hiljada dolara

Boravak osnivača “Vikiliksa” DŽulijana Asanža u Ambasadi Ekvadora u Londonu koštao je 800.000 dolara, a ne šest miliona, kako je ranije tvrdilo ekvadorsko Ministarstvo spoljnih poslova, navodi se u preliminarnom izvještaju Državne kontrolne komisije Ekvadora.

U izvještaju, koji je objavila ekvadorska državna novinska agencija EFE, među troškovima posebno se ističu medicinske usluge, hrana, bezbjednost i obezbjeđivanje sredstava za komunikaciju. 

Loading...

“U skoro sedam godina boravka Australijanca u Ambasadi Ekvadora potrošeno je 795.372 dolar”, ističe se u izvještaju. 

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Hoze Valensija izjavio je 11. aprila da su troškovi Asanžovog boravka bili veći od šest miliona dolara, od kojih je 5.817.000 dolara potrošeno na ličnu bezbjednost osnivača “Vikiliksa”. 

On je rekao da je skoro 400.000 dolara potrošeno na medicinske usluge, hranu i pranje Asanžove odjeće, a daje 300.000 dolara koštala pravna pomoć Asanžu, podsjetio je TASS. 

Sud u Londonu izrekao je 1. maja kaznu od 50 sedmica zatvora osnivaču “Vikiliksa” zbog kršenja pravila o puštanju na slobodu uz plaćanje kaucije. 

Asanž je prekršio propise kada je ušao u Ambasadu Ekvadora prije skoro sedam godina. Britanska policija uhapsila ga je u aprilu u ovoj diplomatskoj misiji.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!