Politika

Dogovorena raspodjela svih direktorskih pozicija

Koalicionim sporazumom šest političkih partija koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj o raspodjeli 100 prioritetnih mjesta u javnim preduzećima i ustanovama predviđeno je da na 54 pozicije direktore imenuje SNSD, 14 DNS, 13 SP, po sedam Demos i Ujedinjena Srpska, a pet NDP, saznaje Srna.

Kada je riječ o procentualnoj zastupljenosti, SNSD-u će pripasti 53,57 odsto pozicija, DNS-u 14,28 odsto, SP-u 12,5 odsto, Demosu i Ujedinjenoj Srpskoj po 7,14,a NDP-u 5,35 odsto.

Loading...

Koalicionim sporazumom, koji je u posjedu Srne i koji bi uskoro trebalo da potpišu predsjednici stranaka, predviđeno je da SNSD delegira direktore “Elektroprivrede Republike Srpske” i njenih zavisnih preduzeća – Rudnika i termoelektrane “Gacko”, “Hidroelektrana na Trebišnjici”, “Hidroelektrana na Drini”, “Hidroelektrana na Vrbasu”, “Elektro-Bijeljina”, “Elektro-Doboj” i “Elektrodistribucije Pale”.

Najsnažnija politička partija u Srpskoj dobila je direktorske pozicije i u Poreskoj upravi, Zavodu za zapošljavanje, Republičkom zavodu za statistiku, “Vodama Srpske”, Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Agenciji za agrarna plaćanja, Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje i Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske.

SNSD-u su prema koalicionom sporazumu pripale i direktorske pozicije u Republičkoj komisiji za energetiku, Agenciji za bankarstvo, Investiciono-razvojnoj banci, “Službenom glasniku”, Protivgradnoj preventivi, Republičkoj direkciji za za obnovu i izgradnju i Garantnom fondu Republike Srpske.

Ova partija delegiraće i direktore Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan”, “Aerodromima”, Republičkom sekretarijatu za vjere, Arhivu, Republičkom hidrometeorološkom zavodu i Republičkom pedagoškom zavodu.

Kadar SNSD-a upravljaće i Univerzitetskim kliničkim centrom Republike Srpske u Banjaluci, te bolnicama “Sveti apostol Luka” Doboj, “Sveti vračevi” Bijeljina, “Srbija” Istočno Sarajevo, Univerzitetskom bolnicom u Foči, te bolnicama u Zvorniku, Trebinju, Nevesinju i Gradišci.

Koalicionim sporazumom SNSD-u su pripale i direktorske pozicije u Zavodu za forenzičku psihijatriju, Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije i Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

Dirtektore Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova, Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, Centra za jednakost i ravnopravnost polova – Džender centar, Ugostiteljskog servisa Vlade Republike Srpske, nacionalnih parkova “Sutjeska” i “Drina”, Muzeja Srpske, preduzeća “Orao” Bijeljina i Tehnički remontni zavod Bratunac, te Istraživačko-razvojnog centra elektroenergetike takođe će predložiti SNSD.

Koalicionim sporazumom je predviđeno da DNS dobije direktorske pozicije u “Željeznicama”, “Putevima”, Agenciji za osiguranje, Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, Turističkoj organizaciji i Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo.

DNS će imati direktore i u Zavodu za obrazovanje odraslih, Bolnici “Mladen Stojanović” Prijedor, Bolnici za hroničnu psihijatriju Modriča, Operatoru sistema podsticanja, Poslovnoj zoni grada Banjaluka, Nacionalnom parku “Kozara”, Zaštitnom fondu i “Gas prometu” Istično Sarajevo.

Međustranačkom podjelom SP-u su pripala direktorska mjesta u “Šumama”, “Elektro-Hercegovini”, Republičkoj upravi za inspekcijeske poslove, Fondu za dječiju zaštitu, Komisiji za koncesije i Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge.

Socijalisti će predložiti i direktore Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, Centra za pružanje besplatne praven pomoći, Zavoda za stomatologiju, Agencije za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta, Psihijatrijske bolnice Sokolac, Agencije za državnu upravu i “Kosmosa” Banjaluka.

Demos će predložiti direktore Rudnika i termoelektrane “Ugljevik”, “Autoputeva”, Zavoda za medicinu rada i sporta, Republičkog deviznog inspektorata, Republičke uprave za igre na sreću, Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i “Gas-resa” Banjaluka.

Ujedinjena Srpska je koalicionim sporazumom dobila direktorska mjesta u Republičkoj upravi civilne zaštite, Institutu za javno zdravstvo, Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva, “Poštama Srpske”, Republičkom zavodu za geološka istraživanja i Republičkom zavodu za standardizaciju i metrologiju.

Koalicionim sporazumom je predviđeno da NDP nominuje direktore u “Elektrokrajini”, Agenciji za bezbjednost saobraćaja, Republičkoj direkciji za promet naoružanja i vojne opreme, Domu za lica sa invaliditetom u Višegradu i preduzeću “Grad” u Bijeljini.

“Koalicioni sporazum je skoro u potpunosti usaglašen i moguće su tek neke kozmetičke promjene. Direktora Agencije za državnu upravu vjerovatno će predloižiti SNSD, a SP će zauzvrat dati direktora Muzeja Republike Srpske. Izvjesno je i da će SNSD ustupiti Demosu poziciju direktora ‘Elektrodistribucije Pale’ nakon što aktuelni direktor ode u penziju”, rekao je izvor Srne iz vladajuće koalicije.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je poslije jučerašnje sjednice Predsjedništva i Izvršnog komiteta te stranke da su razmatrali i usvojili definitivni koalicioni sporazum šest partija o raspodjeli prioritetnih mjesta u javnim preduzećima i ustanovama, te da očekuje da će u najskorije vrijeme potpisati koalicioni sporazum i početi sa njegovom primjenom.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!