Društvo

Mektić: Blokada Vijeća ministara je dogovor HDZ-a i SNSD-a

Današnja sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine otkazana je zbog nedolaska ministara iz redova HDZ-a.

Loading...

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je kako je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, najavio ovakvu situaciju.

“Bilo je više pokušaja i više poziva da se zakaže sjednica Vijeća ministara ali zbog toga što to nisu željeli predstavnici hrvatskog naroda iz HDZ-a nije bilo moguće održati ovu sjednicu. To me dovodi do zaključka da se radi o pokušaju klasične blokade ove institucije, što je najava Milorada Dodika koji je prije mjesec i po rekao da će predstavnici, ministri iz reda hrvatskog naroda prestati da dolaze na sjednice Vijeća ministara”, izjavio je Mektić.

Na taj način, dodaje Mektić, bojkotuju rad ove institucije što se u praksi evo i događa.

“Činjenice su činjenice. Možemo mi pokušati da zavaravamo javnost, da obmanjujemo kako mi nešto radimo ali mi u stvari od 4. maja ne radimo i nalazimo se u klasičnoj blokadi. To prije svega mene nervira kao ministra jer smatram da moramo imati toliko odgovornosti da kroz Vijeće ministara rješavamo ključne životne probeme ovih građana”, poručuje ministar Mektić.

On je pozvao političke subjekte koji trenutno pregovaraju o formiranju vlasti da to konačno završe.

“Očigledno da ovdje nekima nisu bitni interesi građana Bosne i Hercegovine, njihova životna sudbina, njihovi problemi, već su bitni politički interesi i zauzimanje pozicija. Da su bitni interesi građana mi bi sjeli ovdje i rješavali probleme njihove. Pozivam reprezentacije, kako oni sebe nazivaju: Sutra, sjedite dogovorite se i izaberite novi Savjet ministara. Pozivam ih da formiraju Savjet ministara ali dok ne formiraju zar je normalno da mi ne radimo, zar je normalno da primamo 5, 6 hiljada platu a da sjedimo i ne dolazimo ovdje na posao”, istakao je Mektić.

Iako postoje insinuacije da je jedan od razloga nerada Vijeća ministara to što nije usvojen Godišnji nacionalni program, Mektić naglašava kako skidanje ANP nema veze sa današnjim nedolaskom hrvatskih ministara.

“Rješavali smo drugih 30, 40, 50, 60, tačaka. Nije jedini problem Godišnji nacionalni program, postoje mnogo važniji svakodnevni problemi građana. Sad smo nekako uspjeli da regulišemo pitanje kancelarije Europola a ja taj problem ne mogu da otkačim zato što mjesec i po’ nema sjednice. Ovo je za mene klasični dil dogovor SNSD-HDZ-a da se blokira ova institucija”, kazao je Mektić.

On je dodao kako se politika duboko involvirala u sigurnosni sistem i koči njegovo daljne razvijanje u BiH, preko svojih eksponenata u sigurnosnom sektoru.

Mektić je istakao kako da ga ne zanima ko će biti njegov nasljednik i ko će činiti Vijeće ministara BiH jer je jedino bitno rješavanje problema građana u BiH.

(Vijesti.ba)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!