Svijet

Najmanje 20 mrtvih tokom hvatanja osumnjičenih za napade na Šri Lanki

KOLOMBO – Najmanje 20 osoba je u petak poginulo, od toga dvojica ili više osumnjičenih militanata, tokom policijske akcije hvatanja osumnjičenih terorista u istočnoj Šri Lanki, piše “The Guardian”.

Tokom razmjene vatre između policije i osumnjičenih za terorizam, u gradu Sainthamarutu, odjeknule su tri eksplozije ispred porodične kuće. Vlasti su saopštile da su zaplijenili veliku količinu eksploziva, uniforme i zastava Islamske države, kao i mehanizaciju za proizvodnju ekplozivnih naprava.

Loading...

Akcija policije je uslijedila nakon koordinisanih uskršnjih napada terorista, u kojima su poginule 253 osobe, uključujući mnoge vjernike.

“National Tawheed Jamath” (NTJ), lokalna ekstremistička grupa, okrivljena je za bombaške napade. Iako je Islamska država preuzela odgovornost za napade, njihova povezanost nije dokazana.

“Od 15 osoba pronađenih mrtvih u kući nakon napada, šest je osumnjičenih za terorizam, a devet su civili, uključujući šestoro djece”, izjavio je general-major Aruna Jajasekera. Policija istražuje mogući odnos civila prema osumnjičenim teroristima.

Jedan ranjeni osumnjičenik pobjegao je na motociklu, a još jedan osumnjičeni terorista bi mogao da bude u bijegu, rekao je Jajasekera.

Jedan od šest osumnjičenih terorista pronađenih mrtvih identifikovan je kao Mohamed Nijas, poznat vlastima kao istaknuti član NTJ-a. Ranije u saopštenju vojske, Nijas je identifikovan kao šurjak navodnog vođe napada na Uskrsnu nedjelju, Zahrana Hašima.

Istočni gradovi Kalmunai, Čavalakade i Samanturai ostaju pod produženim policijskim satom do daljnjeg, navodi policija. Policijski sat u tim gradovima uveden je nakon pucnjave.

(Klix.ba)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!