Privreda

Srbija do kraja godine kupuje 10 tona zlata

BEOGRAD – Srbija će svoje rezerve zlata sa postojećih 20 tona do kraja ove godine povećati na 30, a potom, u narednih godinu i po na čak 50 tona, pišu danas “Večernje novosti”.

List navodi da je ova dinamika praktično utvrđena poslije jučerašnjeg sastanka u Beogradu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Loading...

Prema informacijama “Novosti”, predsjednik Vučić je tokom razgovora pokrenuo i temu kupovine plemenitog metala, a sagovornici iz MMF su mu prenijeli da oni nemaju ništa protiv toga, ako se to uklapa u strategiju Srbije o povećanju deviznih rezervi.

Odmah poslije sastanka, navodi list pozivajući se na neimenovane izvore, predsjednik Vučić je pozvao guvernerku NBS Jorgovanku Tabaković i ministra finansija Sinišu Malog i “dao im zadatak: Kupujte zlato, Srbija mora da bude sigurna”.

Prema trenutnim podacima NBS, devizne rezerve centralne banke iznose 11 milijardi evra. Srbija najviše sredstava čuva u hartijama od vrijednosti (više od šest milijardi evra) i gotovini i depozitima u inostranstvu (više od četiri milijarde evra), dok je u zlatnim polugama 20 tona, vrijednih 767 miliona evra, dodaju “Novosti”.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!