Društvo

UKC RS: Zbog neažurnosti drugih trpimo posljedice

“Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je najveća zdravstvena ustanova u kojoj se svakodnevno ambulantno zbrine preko 5 hiljada pacijenata, a bolnički se liječi preko 1000 pacijenata na dnevnom nivou. Brojke govore više od riječi o obimu posla koje naše medicinsko osoblje obavlja odgovorno samo na dnevnom nivou, navodi se u saopštenju UKC RS. 

“Do pružanja kvalitetne zdravstvene zaštite stanovništvu Srpske najviše je stalo zaposlenima u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske na čelu sa direktorom Vladom Đajićem koji se iza zatvorenih vrata ove ustanove bore za ljudske živote daleko od očiju javnosti kako i dolikuje, te svoj posao obavljaju časno i pošteno 24 časa svaki dan, 365 dana u godini. UKC RS ima obezbijeđena finansijska sredstva za nabavku sredstava potrebnih za normalno funkcionisanje ustanove, međutim zbog komlikovanih zakonskih procedura nismo u mogućnosti da ista iskoristimo”, stoji u saopštenju. 

Loading...

Iz UKC-a RS navode da podržavaju svaku inicijativu koja će dovesti do rješavanja problema ukoliko on postoji i stvaranja boljeg ambijanta za liječenje pacijenata. 

“Međutim ne podržavamo javna istupanja pojedinica i udruženja/organizacija koji olako donose zaključke o funkcionisanju najveće zdravstvene ustanove u RS, te obmanjujući javnost, unose paniku među najosjetljivije kategorije stanovništva. Sve tendenciozniji napisi u medijima o nedostatku pojedinih sredstava / lijekova u kojima se okrivljuje rukovodstvo UKC RS su netačne i neprovjerene informacije”, navodi se u saopštenju UKC RS. 

Iz UKC RS ponavljaju da ključni problem leži u sprovođenju Zakona o javnim nabavkama BiH od strane Kancelarije za razmatranje žalbi BiH. 

“S tim u vezi navodimo posljednji primjer raspisivanja tendera za nabavku hirurških konaca u decembru prošle godine gdje se na rješenje povodom žalbe čekalo tri mjeseca umjesto zakonski predviđenog roka od 15 do 30 dana, što dovodi UKC RS u situaciju da ne može obezbijediti kontinurano snabdijevanje ovim i sličnim strateškim materijalima iako su blagovremeno preduzete sve mjere i aktivnosti da se predmetna procedura javne nabavke provede u rokovima koji obezbjeđuju kontinuirano snabdijevanje. Nažalost, neažurnošću ili nečinjenjem drugih organa koji su uključeni u sistem javnih nabavki trpimo posljedice na koje u sadašnjim uslovima funkcionisanja Ureda za razmatranje žalbi ne možemo uticati. Shodno gore navedenom apelujemo na medije kao jedan od najutacijanih faktora u društvu da izvrše pozitivan pritisak na sve subjekte u sistemu javnih nabavki (Kancelarija za razmatranje žalbi BiH i primjenjitelje Zakona o javnim nabavkama) kako bi se ovi i slični problemi otklonili prevashodno na dobrobit i zadovoljstvo korisnika naših usluga. Nažalost, Kancelarija za razmatranje žalbi BiH ne prepoznaje prioritete u rješavanju žalbi, te se time sve robe kao i medicinska sredstva koja nekome mogu da spasu život zakonski tretiraju na isti način”, navode u saopštenju iz Univerzitetsko-kliničkog centra RS. 

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!