Politika

Postoji šansa da osnovci u Srpskoj imaju besplatne udžbenike

Vijest da je inicijativa za besplatne udžbenike za sve osnovce uvrštena u dnevni red Narodne skupštine Republike Srpske među roditeljima je odjeknula kao bomba, te svi čekaju 29. januar da vide da li će biti usvojena.

Tako je, nakon što su inicijativu sa oduševljenjem prihvatili roditelji, pa onda i građani koji su je i potpisali, red došao i na narodne poslanike.

Loading...

Utvrđeno je ovo na jučerašnjem kolegiju NSRS, na kojem je odlučeno da će poslanici raspravljati o ukupno 28 tačaka dnevnog reda. Za sve roditelje svakako najbitnija je ona na samom kraju, a to je inicijativa za uvođenje besplatnih udžbenika za sve osnovce u Srpskoj.

Tim povodom, pokretač inicijative, atletičar Duško Tadić, pozvao je političare da podrže ovaj prijedlog i rekao da je potrebno oko 10 do 12 miliona KM, koje bi se mogle prikupiti i donacijama.

On traži od budućih poslanika i predstavnika vlasti da se izjasne da li su spremni da se svi zajedno uključe u što skoriji pronalazak rješenja za realizaciju ideje da se svim školarcima obezbijede besplatni udžbenici.

Ako pitamo narodne poslanike, oni sa obe ruke prihvataju ovaj prijedlog. Narodni poslanik SNSD Igor Žunić, kaže da će bez razmišljanja podržati ovu inicijativu.

– Svakako da ću podržati, imam i ja dijete, znam kako to sve funkcioniše. Ako se ovaj prijedlog usvoji, mislim da je moguće i izvodivo sprovesti ovo i u praksi – rekao je Žunić.

Za ovu inicijativu je i narodni poslanik iz SDS Davor Šešić. Iako još nisu imali sjednicu SDS, kaže da je njegov lični stav da inicijativu treba podržati.

– Naravno da je dobro da djeca imaju besplatne udžbenike, ali moram vidjeti na koji način će to biti finansirano. Inicijativa je svakako dobra, ali mora postojati plan – rekao je Šešić.

Prikupljeni potpisi

Inicijativu za besplatne udžbenike za sve osnovne škole u RS potpisalo je preko 4.600 građana za sedam dana koliko je trajalo prikupljanje potpisa.

Podsjećamo da osnovne škole u Republici Srpskoj pohađa 91.500 učenika, a cijena jednog kompleta udžbenika je od 86 do 188 KM.

Izvor
srpskainfo / Tanja Vukomanović
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!