Region

Vujović: Dodik beskompromisan u odbrani srpskih interesa

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, odlučnošću i beskompromisnošću u odbrani srpskih interesa, stvara protivtezu namjerama Sarajeva da od BiH napravi unitaristički projekat i sprečava da BiH postane žrtva nerealnih ambicija bošnjačke političke elite, rekao je danas u Beogradu urednik portala “Novi standard” Aleksandar Vujović.

“Dodik sprječava da političke elite destabilizuju zemlju”, naglasio je Vujović na tribini “Šta BiH čini (ne)mogućom državom?”, koju su organizovali Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Portal “Sve o Srpskoj”. 

Loading...

On je rekao da BiH danas praktično funkcioniše kao strani protektorat, te odbacio kritike Sarajeva i dijelova međunarodne zajednice da su Republika Srpska i Dodik najveći krivci za političku nefunkcionalost BiH. 

“Nekome može zvučati paradoksalno, ali smatram da je Dodik zapravo zaslužan za to što u BiH postoji kakva-takva funkcionalnost”, istakao je Vujović. 

Profesor beogradskog Filozofskog fakulteta Slobodan Antonić rekao je da najveću opasnost za BiH predstavlja bošnjački nacionalizam. 

“Takav nacionalizam izaziva reagovanje pre svega srpskog, ali i hrvatskog naroda u BiH”, naveo je Antonić. 

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da je BiH pravnim nasiljem u kontinuitetu postala zemlja pravne nesigurnosti u skoro svim oblastima, posebno na nivou zajedničkih organa. 

Cicović je naveo da se na nivou zajedničkih organa BiH, uz podršku visokog predstavnika i određenih krugova takozvane međunarodne zajednice, oduzimaju i otimaju nadležnosti Republici Srpskoj. 

“BiH je jedino moguća država – rekli smo to više puta – samo u striktnom poštovanju i dosljednoj primjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je toliko jasan da da mu nije potreban nijedan visoki predstavnik kao pomoć u njegovom tumačenju i sprovođenju”, naglasio je Cicović. 

O temi “Okrenutost Zapadu čini BiH nemogućom državom” govorio je predstavnik beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu Dušan Proroković, koji smatra da insistiranje na prozapadnom diskursu više nije dio rješenja, već dio problema u BiH. 

“Da bi se BiH očuvala neophodno je da se odgurne od evroatlantskog uticaja i potraži saveznike na drugoj strani”, rekao je Proroković. 

O temi “Dejtonska garancija spoljnih granica BiH” govorio je akademik Darko Tanasković, koji smatra da jedino Dejtonski mirovni sporazum, ako se primjenjuje u izvornom smislu, garantuje spoljne granice BiH. 

Na tribini su učestvovali i politikolog Aleksandar Pavić i univerzitetski profesor Nenad Kecmanović.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!