Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Svijet

Nova američka optužnica protiv Džulijana Asanža: Snouden tvrdi objavljen rat novinarstvu!

SAD su danas izdale novu optužnicu protiv Džulijana Asanža kojom ga terete da ih je doveo u ozbiljnu opasnost objavljivanjem strogo povjerljivih dokumenata.

Američko ministarstvo pravde je protiv Asanža izdalo optužnicu u 18 tačaka.

Kako je prenio AP, u novoj optužnici se, između ostalog, navodi da je Asanž kovao zavjeru sa bivšom obavještajnom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening u pokušaju da pristupi povjerljivim informacijama, među kojima su i izvještaju Stejt depatmenta o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Asanž (47) je trenutno u zatvoru u Londonu nakon što mu je Ekvador ukinuo azil i tako onemogućio dalji boravak u zgradi ambasade Ekvadora u Velikoj Britaniji.

SAD traže izručenje Džulijana Asanža, navodi AP.

U prvim reakcijama na novu optužnicu protiv Džulijana Asanža u SAD, kojom osnivaču „Vikiliksa“ zbog navodne špijunaže preti 170 godina zatvora, na Tviteru su se oglasili Edvard Snouden i „Vikiliks“.

“Američko ministarstvo pravde je objavilo rat, ne Vikiliksu, nego samom novinarstvu. Ovdje se više ne radi o Džulijanu Asanžu. Ovaj slučaj će odrediti budućnost medija”, napisao je uzbunjivač Edvard Snouden.

“Ovo je bezumlje. Ovo je kraj novinarstva koje se bavi temama nacionalne bezbjednosti i prvog amandmana”, saopšteno je preko Tviter naloga Vikiliksa.



Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button